Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Kultur / Film

Selvbedrag i sommersol

Et strålende ensemble med amatør og østersfarmer Jöel Dupuchtil venstre og den nye, ledende filmstjernen Marion Cotillard i sentrum, gjør «Små hvite løgner» til en god fransk sommerfilm.

Et strålende ensemble med amatør og østersfarmer Jöel Dupuchtil venstre og den nye, ledende filmstjernen Marion Cotillard i sentrum, gjør «Små hvite løgner» til en god fransk sommerfilm.

Selvbedrag i sommersol

Morsomt, sårt og velspilt om franske venner i 30- 40-åra på sommerferie nesten som før, etter en ulykke.

Dette bør du få med deg på kino i helga

Vår anmelder anbefaler ukas beste filmer på kino.

Myldrende dokumentar om folk flest

Gode bilder av mennesker og landskap, til oppløftende, men noe sprikende og omfangsrikt blikk på folk på Jorden nå for tida.

Captain America mot Iron Man

Tredje film med «Captain America» i sentrum er egentlig en litt vel massiv Avengers-film, med en ung, morsom utgave av Spiderman som høydepunkt.

En kvinne under påvirkning

«Lykkelig i 24 timer» gjør ikke mye ut av seg, og det blir også problemet.

Tenåring uten skam

Svært lovende debut om tenåringsjente som innleder forhold til moras kjæreste.

Skriver på nytt filmmanus

«Welcome to Norway» er sett av over 50 000. Nå satser regissøren på et nytt filmprosjekt som skal trimme lattermusklene.

Kinohelga:

Dette bør du få med deg på kino i helga

Vår anmelder anbefaler ukens beste filmer på kino.

Her er årets franskeste franske film

Slentrende og ganske godt ekstremfransk trekantdrama om filmskaper mellom to kvinner.

Da Gaza vant Idol

Røff, sjarmerende ungdomsfilm basert på sann historie om gutten fra Gaza som lurte både Israel og Hamas for å delta i arabisk «Idol».

Best uten ektemann

Melissa McCarthy er for god filmkomiker til at ektemannen bør få lage filmene hennes.

5

SMÅ HVITE LØGNER

Guillame Canet

Francois Cluzet, Marion Cotillard, Benoit Magimel, Gilles Lellouche, Jean Dujardin, Laurent Lafitte

Fransk drama

Alle som har sett Lawrence Kasdans 80-tallsklassikerer«The Big Chill», vil sannsynligvis smile gjenkjennende til dette sorgmuntre,velspilte franske dramaet med lignende typer, musikk og tematikk.

De som ikkehar sett «Gjenforeningen» som den het på norsk i 1983, kan godt føye til entittel på bør-se-lista.

«Små hvite løgner» er den andre severdige filmen på rad regissert avGuillaume Canet, som strengt tatt er mest kjent som ledende franskfilmskuespiller.

Dessuten er han eksmannen til Diane Kruger og samboer med denkanskje beste kvinnelige filmskuespilleren i øyeblikket, Marion Cotillard, somstråler her også.

Canets forrige film som regissør, thrilleren «Tell NoOne» (2006) er i ferd med å bli gjenstand for amerikansk nyinnspilling.

AktiveCanet er dessuten i gang med sin amerikanske regidebut, krimfilmen «Blood Ties».Den utspiller seg i Brooklyn på 70-tallet, med Cotillard og Clive Owen pårollelista,

Her spiller Cotillard en av de relativt single i en vennegjeng fra Parisbestående av par og nydumpede i 30-50-årsalderen som hver sommer pleier feriesammen i Bordeaux.

Rett før de skal dra, blir en i gjengen alvorlig skadet i enulykke. De bestemmer seg for å dra til kysten som vanlig, likevel.

Etter eksplosiv start, folder filmen seg langsomt, menlevende ut, som en lummer fransk sommerdag. Et eminent ensemble, effektiv brukav miljø og et lydspor fra Motown og The Band til Antony & The Johnsonsløfter et drama hvor typene er bedre enn historien.

På fint, tilforlatelig vis presenteres gjengen, fra småbarnsfaren som lurerpå om han er forelsket i en mann, via rundbrenneren som venter på kjæresten sin,til Cotillard som tilsynelatende er bedre på sexliv enn følelser og hverdagslignærhet.

Spekket med morsomme og beklemmende situasjoner frafellesferie på godt og dumt, er «Små hvite løgner» velspilt, sorgmuntert dramasom bruker tid på å komme til poenget.

Det kan forsvares når turen og typene erverdt å følge underveis. Blant franske toppskuespillere står amatør ogøstersfarmer(!) Jöel Dupuch som en påle i rollen som østersfarmer og moralskmotvekt til feriegjestene.

Tittelen til filmen spiller på bruk av små hvite løgneri mer eller mindre vellykket dyrking av kunsten å omgås, mellom venner.

  Spørsmålet er om de ender med å lure seg selv mer enn hverandre. Måten filmenantyder det spørsmålet på, gjennom mennesker i sommeridyll med tildekkedevanskeligheter i bunnen, gjør det til litt gammeldags, god film om samliv ogvennskap.

 

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:
Vis debatt

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus