Gå til mobilutgaven
forsiden / Kultur / Film

Selvbedrag i sommersol

Et strålende ensemble med amatør og østersfarmer Jöel Dupuchtil venstre og den nye, ledende filmstjernen Marion Cotillard i sentrum, gjør «Små hvite løgner» til en god fransk sommerfilm.

Et strålende ensemble med amatør og østersfarmer Jöel Dupuchtil venstre og den nye, ledende filmstjernen Marion Cotillard i sentrum, gjør «Små hvite løgner» til en god fransk sommerfilm.

Selvbedrag i sommersol

Morsomt, sårt og velspilt om franske venner i 30- 40-åra på sommerferie nesten som før, etter en ulykke.

Utsøkt animasjon for voksne

Utsøkt amerikansk animasjonsfilm for voksne.

I rus og dus på Island

16-åring må flytte fra storby til sin alkoholiserte far på bygda i solid islandsk oppvekstdrama, som tar noen dristige steg videre.

Intens bombe av en dansk krigsfilm

Intens, god dansk film pirker i underkjent side ved krigshistorien: Da tysk ungdom ble tvunget til å rydde danske strender for miner etter krigen.

Greit animerte kjæledyr

Helt grei affære om kjæledyrenes hemmelige liv.

Her er helgas beste filmer på kino

Beste Jane Austen-film på over 20 år, norsk psykodrama og komedie med The Rock. Vår anmelder guider deg til ukas beste filmer på kino.

«Mens det diskuteres kvinneandel i norsk film, er det store filmer om store menn det satses mest på»

Det er kappløp om spillefilm om Roald Amundsen. Storfilmer om kong Haakon og Jans Baalsrud er underveis. Mens det diskuteres kvinneandel i norsk film, er det store filmer om store menn det satses mest på.

Moro med The Rock som mobbeoffer som slår tilbake

The Rock kan være morsom også, i ujevn komedie om mobbeoffer som slår tilbake.

Børsum med børsa

En kort og en lang viser Henrik Martin Dahlsbakken som lovende ung filmskaper med spenstig stoff for godt voksne skuespillere.

Frodig trekantdrama i dansk kollektiv

Velspilt og interessant, om litt uforløst tidsbilde fra 70-tall og trekantdrama i kollektiv.

Sommerens beste kostymedrama på kino

Dumme menn og raffinerte troll til kjerringer i herlig filmatisering av lite kjent Jane Austen-historie om kjønn og maktspill med kurtise.

5

SMÅ HVITE LØGNER

Guillame Canet

Francois Cluzet, Marion Cotillard, Benoit Magimel, Gilles Lellouche, Jean Dujardin, Laurent Lafitte

Fransk drama

Alle som har sett Lawrence Kasdans 80-tallsklassikerer«The Big Chill», vil sannsynligvis smile gjenkjennende til dette sorgmuntre,velspilte franske dramaet med lignende typer, musikk og tematikk.

De som ikkehar sett «Gjenforeningen» som den het på norsk i 1983, kan godt føye til entittel på bør-se-lista.

«Små hvite løgner» er den andre severdige filmen på rad regissert avGuillaume Canet, som strengt tatt er mest kjent som ledende franskfilmskuespiller.

Dessuten er han eksmannen til Diane Kruger og samboer med denkanskje beste kvinnelige filmskuespilleren i øyeblikket, Marion Cotillard, somstråler her også.

Canets forrige film som regissør, thrilleren «Tell NoOne» (2006) er i ferd med å bli gjenstand for amerikansk nyinnspilling.

AktiveCanet er dessuten i gang med sin amerikanske regidebut, krimfilmen «Blood Ties».Den utspiller seg i Brooklyn på 70-tallet, med Cotillard og Clive Owen pårollelista,

Her spiller Cotillard en av de relativt single i en vennegjeng fra Parisbestående av par og nydumpede i 30-50-årsalderen som hver sommer pleier feriesammen i Bordeaux.

Rett før de skal dra, blir en i gjengen alvorlig skadet i enulykke. De bestemmer seg for å dra til kysten som vanlig, likevel.

Etter eksplosiv start, folder filmen seg langsomt, menlevende ut, som en lummer fransk sommerdag. Et eminent ensemble, effektiv brukav miljø og et lydspor fra Motown og The Band til Antony & The Johnsonsløfter et drama hvor typene er bedre enn historien.

På fint, tilforlatelig vis presenteres gjengen, fra småbarnsfaren som lurerpå om han er forelsket i en mann, via rundbrenneren som venter på kjæresten sin,til Cotillard som tilsynelatende er bedre på sexliv enn følelser og hverdagslignærhet.

Spekket med morsomme og beklemmende situasjoner frafellesferie på godt og dumt, er «Små hvite løgner» velspilt, sorgmuntert dramasom bruker tid på å komme til poenget.

Det kan forsvares når turen og typene erverdt å følge underveis. Blant franske toppskuespillere står amatør ogøstersfarmer(!) Jöel Dupuch som en påle i rollen som østersfarmer og moralskmotvekt til feriegjestene.

Tittelen til filmen spiller på bruk av små hvite løgneri mer eller mindre vellykket dyrking av kunsten å omgås, mellom venner.

  Spørsmålet er om de ender med å lure seg selv mer enn hverandre. Måten filmenantyder det spørsmålet på, gjennom mennesker i sommeridyll med tildekkedevanskeligheter i bunnen, gjør det til litt gammeldags, god film om samliv ogvennskap.

 

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:
Vis debatt

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus