Gå til mobilutgaven
forsiden / Kultur / Film

Selvbedrag i sommersol

Et strålende ensemble med amatør og østersfarmer Jöel Dupuchtil venstre og den nye, ledende filmstjernen Marion Cotillard i sentrum, gjør «Små hvite løgner» til en god fransk sommerfilm.

Et strålende ensemble med amatør og østersfarmer Jöel Dupuchtil venstre og den nye, ledende filmstjernen Marion Cotillard i sentrum, gjør «Små hvite løgner» til en god fransk sommerfilm.

Selvbedrag i sommersol

Morsomt, sårt og velspilt om franske venner i 30- 40-åra på sommerferie nesten som før, etter en ulykke.

«Warcraft-filmen sliter med mer enn kraftig underbitt»

Mye spektakulært og underholdende, men Warcraft-filmen sliter med mer enn kraftig underbitt.

Den nyeste filmversjonen av «Den lille prinsen» er ytterst vellykket

Den nyeste filmversjonen av «Den lille prinsen» er ytterst vellykket.

Overlesset tidtrøyte med Johnny Depp

Kostymer, effekter og lite ellers.

Innestengt i gullgruve med Antonio Banderas

Ujevn katastrofefilm fra virkeligheten om 33 chilenske gruvearbeidere innestengt i flere måneder.

Gubbeveldet fortsetter i Cannes

Ken Loachs beske, bittersøte drama om en arbeidsledig snekker i Newcastle fikk Gullpalmen. Et brukbart, men diskutabelt valg av en jury som bør få kritikk.

Gullpalmen til Ken Loach

Ken Loachs beske, bittersøte drama om en arbeidsledig snekker i Newcastle fikk Gullpalmen.

- Naturen er egentlig sinnssykt bråkete

Lydkunstner Eirik Havnes finner musikk i nordlys, fossefall og radioaktiv sopp.

Heller tysk komedie enn dansk nekrofili

Maren Ade, Andrea Arnold, to rumenere og en amerikaner var best i år. Buingen og skandalene tiltok mot slutten.

Kulturblikk

Aktiv dødshjelp med Pink Floyd

Sanger av Pink Floyd, Queen, Rihanna, Whitney Houston og Townes van Zandt får nye dimensjoner gjennom måten de brukes på i noen av årets beste Cannes-filmer.

- Vil du jeg skal gå med bar overkropp på rød løper i Cannes? Kanskje det

- Vil du jeg skal gå med bar overkropp på rød løper i Cannes? Kanskje det, sier Iggy Pop som har fått dokumentarfilm laget av Jim Jarmusch.

5

SMÅ HVITE LØGNER

Guillame Canet

Francois Cluzet, Marion Cotillard, Benoit Magimel, Gilles Lellouche, Jean Dujardin, Laurent Lafitte

Fransk drama

Alle som har sett Lawrence Kasdans 80-tallsklassikerer«The Big Chill», vil sannsynligvis smile gjenkjennende til dette sorgmuntre,velspilte franske dramaet med lignende typer, musikk og tematikk.

De som ikkehar sett «Gjenforeningen» som den het på norsk i 1983, kan godt føye til entittel på bør-se-lista.

«Små hvite løgner» er den andre severdige filmen på rad regissert avGuillaume Canet, som strengt tatt er mest kjent som ledende franskfilmskuespiller.

Dessuten er han eksmannen til Diane Kruger og samboer med denkanskje beste kvinnelige filmskuespilleren i øyeblikket, Marion Cotillard, somstråler her også.

Canets forrige film som regissør, thrilleren «Tell NoOne» (2006) er i ferd med å bli gjenstand for amerikansk nyinnspilling.

AktiveCanet er dessuten i gang med sin amerikanske regidebut, krimfilmen «Blood Ties».Den utspiller seg i Brooklyn på 70-tallet, med Cotillard og Clive Owen pårollelista,

Her spiller Cotillard en av de relativt single i en vennegjeng fra Parisbestående av par og nydumpede i 30-50-årsalderen som hver sommer pleier feriesammen i Bordeaux.

Rett før de skal dra, blir en i gjengen alvorlig skadet i enulykke. De bestemmer seg for å dra til kysten som vanlig, likevel.

Etter eksplosiv start, folder filmen seg langsomt, menlevende ut, som en lummer fransk sommerdag. Et eminent ensemble, effektiv brukav miljø og et lydspor fra Motown og The Band til Antony & The Johnsonsløfter et drama hvor typene er bedre enn historien.

På fint, tilforlatelig vis presenteres gjengen, fra småbarnsfaren som lurerpå om han er forelsket i en mann, via rundbrenneren som venter på kjæresten sin,til Cotillard som tilsynelatende er bedre på sexliv enn følelser og hverdagslignærhet.

Spekket med morsomme og beklemmende situasjoner frafellesferie på godt og dumt, er «Små hvite løgner» velspilt, sorgmuntert dramasom bruker tid på å komme til poenget.

Det kan forsvares når turen og typene erverdt å følge underveis. Blant franske toppskuespillere står amatør ogøstersfarmer(!) Jöel Dupuch som en påle i rollen som østersfarmer og moralskmotvekt til feriegjestene.

Tittelen til filmen spiller på bruk av små hvite løgneri mer eller mindre vellykket dyrking av kunsten å omgås, mellom venner.

  Spørsmålet er om de ender med å lure seg selv mer enn hverandre. Måten filmenantyder det spørsmålet på, gjennom mennesker i sommeridyll med tildekkedevanskeligheter i bunnen, gjør det til litt gammeldags, god film om samliv ogvennskap.

 

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:
Vis debatt

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus