Den eneste norske filmen som har fått Oscar, er et eventyr av en dokumentar. Endelig klar på dvd, før spillefilmversjonen om Heyerdahl & co. kommer.

Om drøyt 14 dager har tidenes mest påkostede norske spillefilm, «Kon-Tiki», premiere under filmfestivalen i Haugesund. Derfor er det på tide at Thor Heyerdahls dokumentar fra ferden, som fikk Oscar i 1952 og fortsatt er den eneste norske filmen som har klart det, omsider blir tilgjengelig på dvd.

Den nye utgaven inneholder både den norske versjonen av filmen, og den ca. åtte minutter kortere amerikanske versjonen. Den amerikanske versjonen anbefales i sin helhet kun for nordmenn som ikke kan få nok av Heyerdahls karakteristiske måte å snakke engelsk på.

Den amerikanske innledningen, holdt av den legendariske britiske journalisten Richard Dimleby, anbefales derimot sterkt for alle. Særlig når han i en kunstpause i sin utlegning om hovedrolleinnehaverne, eller «decendants of vikings» som han kaller dem, tar fram en pipe og begynner å smatte på den.

Filmen skildrer et eventyr av en ferd, filmet med datidens mobilkamera og lakonisk fortalt av Heyerdahl. Dokumentaren får godt frem hvor dristig, for ikke å si dumdristig ferden framsto i samtiden. Historien og bildene fra de 101 dagene med seks mann på flåte i Stillehavet gir et fantastisk bilde av eventyrlig ekspedisjon før teknologi og medier gjorde verden mye mindre.

Bildene av brunbarkede menn i kamp med hav og vær, med hai og hval som besøkende underveis, til Heyerdahls hardkokte rapport fra reisen, gjør «Kon-Tiki» til en dokumentar som fortsatt har imponerende bilder og utrolig historie, mer enn 60 år etter at Heyerdahl satte også norsk film på kartet i internasjonal målestokk. Det blir interessant å se hva Joachim Rønning og Espen Sandberg får til med spillefilmversjonen. Historien er i hvert fall god nok.

Ekstramateriale: Fargebilder fra ekspedisjonen.