En ny amerikansk film med ekko av både Mark Twains roman «The Adventures of Huckleberry Finn» og Rob Reiners 80-tallsfilm «Stand By Me» (etter Stephen Kings novelle), scorer gode poeng i min bok. «Mud» forener dessuten en av de mest løfterike yngre amerikanske filmskaperne og en av de mest bemerkelsesverdige skuespillerne i amerikansk film for tida.

Matthew McConaughey har de siste to åra gått fra fløtepus i forutsigbare filmer til dristige roller i gode filmer, hvorav rollen i det kommende Aids-dramaet «Dallas Buyers Club» nevnes som Oscar-kandidat. Tittelrollen som rømt drapsmann her har litt av sørstatsbravadoen fra hans siste filmer. De mest bemerkelsesverdige skuespillerprestasjonene i «Mud», er Tye Sheridan og Jacob Lofland som 14-årigene som kommer over rømlingen og bestemmer seg for å hjelpe ham.

35-årige Jeff Nichols har skrevet og regissert «Mud». I likhet med hans forrige film, apokalyptiske «Take Shelter» (rett på dvd i Norge) gjorde denne seg bemerket i Cannes. Regissøren er selv fra Arkansas. Kjennskap og kjærlighet til folk, landskap og talemåter er med på å gi «Mud» stil og stemning.

Rundt to tenåringer, en rømling og ei elv, spinnes et drama om hevn, kjærlighet og vennskap. Bortsett fra en dramatisk finale, bygger filmen historie og stemning gjennom fin typetegning, miljø og dyktige folk i store og små roller. Som en mer tradisjonell variant av fjorårets «Beasts Of The Southern Wild» flyter filmen, som er best i å skildre et univers, mennesker og følelser gjennom to unge gutter. Musikk og sørstatsmytologi bidrar til fargelegging av en god, gammeldags fortelling, en filmatisk sørstatsnovelle av solid kvalitet.