Forest Whitaker spiller en fange som løslates på prøve etter 18 år bak murene, i «Two Men In A Town» av franske  Rachib Bouchareb. Filmen ble fredag presentert  i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin.

Oscar-gjeng

Hovedpersonen har sonet for å ha drept en sheriff-assistent i en småby i New Mexico. I fengsel har han konvertert til Islam. Ut på prøve vil han starte et nytt liv.  Den gamle sheriffen, spilt av Harvey Keitel, har ikke tro på rehabilitering til samfunnet. Han prøver å provosere ham  tilbake i fengsel igjen. Mellom dem er tilsynsføreren, spilt av Brenda Blethyn.

En Oscar-vinner(Whitaker) og to nominerte(Blethyn og Keitel) gir tyngde til den nye filmen til den franske regissøren som har gjort det til en spesialitet å gi  nye og originale perspektiv på islam i sine filmer, som i «London River»(2009) om menneskelige etterdønninger etter terrorbombene i London.

Potensiell terrorist

På pressekonferansen fortalte Whitaker hvordan han hadde bidratt tilmens tilnærming en rekke følsomme amerikanske spørsmål av  i dag, knyttet til rase, religion og grensen mot Mexico.

- Om du er farget i USA i dag og konverterer til Islam blir du sett på som en fare for landet, en potensiell terrorist, sa han. Mannen han spiller i filmen vil bare ha fred og et enkelt liv, men blir presset opp i et hjørne av omgivelsene.

Filmen er en slags nyinspilling av en fransk thriller fra 1973 med Alain Delon i hovedrollen. Regissør Boucharab fortalte at han bevisst hadde tatt seg store friheter med historien.

- Delons rollefigur konverterte ikke til islam, sier han med et smil. - Jeg ønsker med mine filmer å ta opp de store spørsmålene i verden i dag. Jeg kommer fra en muslimsk familie og vil gi mitt bidrag til hvordan verden kan se på muslimer, sier regissøren.

Tøff dame

Britiske Brenda Blethyn som ble Oscar-nominert for «Little Voice»(1998) og «Secrets and Lies»(1996) overrasker i uvant rolle som tøff amerikansk tilsynsfører. På spørsmål om hvordan hun fikset aksent og klær, sa hun med et smil at hun brukte sin egen garderobe og at hun hadde latt seg inspirere av en tøff kvinne med samme jobb som hun hadde fulgt noen dager.

- Hun viste meg hvordan en liten kvinne kan legge en stor mann i bakken, så bare pass dere!, sa Blethyn.

Forest Whitaker spiller en fange som løslates på prøve etter 18 år bak murene, i «Two Men In A Town» av franske  Rachib Bouchareb. Filmen ble fredag presentert  i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin.