Selveste Berlinale Palast var bortimot fullpakket til pressevisningen av Hans Petter Molands «Kraftidioten» i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin mandag formiddag.

Selv om det som vanlig med kresent festivalpublikum var noen som forlot salen i løpet av første halvdel, var det mer latter underveis og mer jubel etterpå enn det har vært for de fleste filmene i hovedkonkurransen på årets Berlinale.

Trøndersk Antonsen

Så er da også «Kraftidioten» en av de få underholdningsfilmene i konkurransen så langt.

Stellan Skarsgård spiller en brøytebilsjåfør i ei snødekt bygd hvor innbyggerne leser Adresseavisen og Atle Antonsen er senterpartipolitiker på bredt trøndersk.

Dirty Harry i snøføyk

Filmen starter med at Skarsgård blir kåret til årets innbygger i bygda. Etter et narkorelatert dødsfall i nær familie legger den sindige brøyteren ut på et hevnraid som fører til kraftig utrenskning blant både norske og serbiske gangstere. Som en slags Dirty Harry i snøføyka drar han fram og tilbake mellom bygda og Oslo med en gangsterboss spilt av Pål Sverre Valheim Hagen som høyeste mål.

På pressekonferansen etter filmen beskrev Stellan Skardsgård innspillingen slik:

- Det var kaldt å spille den inn. Jeg er ingen utendørsmann. Moland drar meg ut hvert tredje-fjerde år gjerne til kaldt miljø.

Den tyske skuespilleren Bruno Ganz som spiller serbisk gangsterboss fulgte opp:

– Det var kaldt, moro, masse snø, sa han.

Spørsmål om volden

Regissør Hans Petter Moland fikk spørsmål om volden i sine to siste filmer, som begge er svarte komedier, «Kraftidioten» langt mer voldelig enn «En ganske snill mann», også den med Skarsgård i hovedrollen.

- Min forrige film handlet om en mann som prøvde unngå vold og hevn. Denne om en som tyr til vold. Jeg er interessert i hva vold gjør med normale, veltilpassede mennesker, sa Moland.

I kveld får filmen gallapremiere og rød løper i Berlin. På pressekonferansen fortalte produsent Stein B.Kvae at de egentlig hadde tenkt å ha brøytebilen fra filmen med på den røde løperen, men at de fikk nei fra festivalen på grunn av vektbelastningen.

«Kraftidioten» får norsk kinopremiere 21.februar. Adressa.no publiserer anmeldelse av filmen i kveld.

- Det var kaldt å spille inn filmen. Jeg er ingen utendørsmann, sa Stellan Skarsgård under pressekonferansen i Berlin mandag. Her sammen med Kristoffer Hivju. Filmen deltar i hovedkonkurransen i Berlin. Foto: Paradox/Philip Øgaard
Den sveitsiskfødte filmstørrelsen Bruno Ganz, som blant annet spilte Adolf Hitler i «Der Untergang», spiller serbisk mafiaboss i filmen. Foto: Paradox/Philip Øgaard / NTB scanpix