I dag offentliggjorde Norsk filminstitutt at de gir produksjonsstøtte til to kinofilmer og ni kortfilmer.

Blant dem Motlys AS og regissør Yngvild Sve Flikkes «Vente, blinke», basert på Gunnhild Øyehaugs kritikerroste romandebut med samme tittel.

– Romantisk dramakomedie

– Dette er en film du skal føle deg oppløftet etter å ha sett, selv om livet ikke går helt etter planen, sier Flikke.

Regissøren har lang erfaring med å lage dokumentarfilm, kortfilm og drama for barn for NRK.

I 2005 vant hun gullruten for sin dokumentar «Dumdum Boys: 5 menn om 5 låter». Dette er hennes spillefilmdebut.

Flikkes spillefilmdebut

– Dette blir mye større, og en gang må være den første. Boken traff meg veldig da jeg leste den. Historien føltes bemerkelsesverdig relevant, den tok kvinner på alvor på en morsom og underfundig måte, og formen var så full av energi og overskudd. Dette håper vi å formidle med filmen, det skal bli en film full av liv, har Flikke tidligere sagt til Adresseavisen.

I filmen møter vi tre kvinner som famler i blinde i en desperat jakt etter lykken, kjærligheten og seg selv. Det dreier seg blant annet om fordommer og forventninger i møte mellom kvinne og mann, og om hvordan å forholde seg til morsrollen.

Første spillefilmen fra Trondheim

«Vente Blinke» kan bli den første spillefilmen fra Trondheim.

– Jeg har vært involvert i en flere Stavanger-produksjoner og har sett hva slike filmer har betydd for selvfølelsen til folk i Stavanger og ikke minst for filmmiljøet i byen. Vi håper man ser verdien i å få laget den første Trondheimsfilmen, sier produsent Yngve Sæther.

– To tredjedeler av staben vi vil bruke er fra byen, og vi håper at filmmiljøet kan få et løft ved å bli med å lage spillefilm. Forhåpentligvis er dette bare starten, sier Sæther, som har vært involvert i ti spillefilmprosjekter siden han startet som produsent i Motlys i 2001, et av landets ledende filmproduksjonsselskaper.

Premiere august 2015

Yngvil Sve Flikke har skrevet manus sammen med forfatteren, og filmen produseres av Yngve Sæther.

Ifølge Norsk filminstitutt starter opptakene i mai, mens antatt premiere er i august 2015

Mest penger fra filminstituttet i denne runden får regissør Sara Johnsen og Fiksjon 4 ½ AS. De er blitt tildelt 12,5 millioner kroner i produksjonstilskudd for kinofilmen med arbeidstittelen «Rose Marie og gartnerens hemmelighet». Dette er et feelgood-drama om drømmen om å finne sitt perfekte opphav, og er Sara Johnsen sin andre film i pakken etter «Uskyld».

Strømgren-prosjekt fikk støtte

I tillegg ble det utdelt i alt 5,5 millioner kroner til i alt ni kortfilmer.

Blant annet får ballett-/dansefilmen «Closed» 1,1 millioner kroner. Jo Strømgren er medregissør og koreograf for filmen, mens Truls Mørk gestalter og er musikeren i prosjektet.

Regissør Yngvild Flikkes «Vente, blinke» kan bli den første spillefilmen fra Trondheim. I dag ble det klart at filmen får 7,5 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt.