forsiden

Kaldt på bunnen

Kaldt på bunnen

Indianer og hvit i pengetrøbbel på grensa mellom Canada og USA i røff realisme rundt kvinner på randen.

4

FROZEN RIVER

Garantert kultfilm, med bred norsk premiere på hjemmekino

En av årets beste amerikanske filmer, av den beste amerikanske filmskaperen under 40, med bred norsk premiere på hjemmekino.

God skotsk western med Fassbender

Toppskuespillere i annerledes western av skotsk debutant.

Dårlig om Hank Williams

Sterk historie, fantastisk musikk og gode skuespillere i mislykket film om Hank Williams.

Utsøkt animasjon for voksne

Utsøkt amerikansk animasjonsfilm for voksne.

Innestengt i gullgruve med Antonio Banderas

Ujevn katastrofefilm fra virkeligheten om 33 chilenske gruvearbeidere innestengt i flere måneder.

I en ny generasjon amerikanske filmskapere som skildrer hverdagsliv på nedersiden av samfunnet, er Courtney Hunt et av de løfterike navnene. At hun lager sin første spillefilm i en alder av 45 gir «Frozen River» en modenhet og en følelse av levd liv som amerikanske debutfilmer ikke har for mye av, svært gutteromsfikserte som mange av dem er.

«Frozen River» var en av de gode filmene på Kosmorama i år, og for dem som ikke så den på stort lerret der, så er den blant de mest interessante amerikanske filmene som går rett på dvd denne sesongen. Koblingen av historie, landskap og skuespillere vitner om en filmskaper, i stand til å rulle opp et drama fra nedsiden av det amerikanske samfunnet, så raffinert at det nesten blir litt for velsydd.

Melissa Leo viste i Tommy Lee Jones «Three Burials» at hun er god til å spille røffe, sterke, voksne kvinner. Her får hun enda mer rom, som tobarnsmor belånt opp til pipa, med en spillegal mann som har stukket av ved filmens start. Bruken av det snødekte landskapet og en frossen elv, løfter den kvinnelige buddy-filmen hvor nød lærer fattig hvit kvinne og mistilpass indianerkvinne å smugle ulovlige innvandrere gjennom indianerland mellom Canada og USA.

Filmen er godt spilt og imponerende gjort hele veien. Om den har en svakhet, så er det at det er plassert litt for mange elementer i historien, med julaften som et slags klimaks både for menneskesmugling, familiedrama og tøffe, men fortvilte kvinner på randen av alt. Likevel solid, velspilt og løfterik debut fra en filmskaper som vil bli enda bedre om hun prøver på litt mindre på en gang.

Ekstramateriale: Trailer.

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:
Utforsk tema: