Engasjement: Robert Fisk har i over 30 år vært bosatt i Beirut som korrespondent for britiske aviser. Lørdag holdt han foredrag for nordiske journalistkolleger på Hell. Foto: VEGARD EGGEN

– Vi har tapt. Irak-prosjektet er dødt. Vi har allerede tapt halve Afghanistan. Gaza er en «helveteskatastrofe», for å sitere Churchill om Palestina. Vi har tapt Libanon, hvor Hizbollah har veto i regjeringen. Det er over.

Slik oppsummerer briten Robert Fisk – som har over 30 års erfaring som reporter i Midtøsten – vestens posisjon i regionen overfor Adresseavisen.

Pressen henger etter

Lørdag holdt han foredrag for journalistkolleger på Nordisk Frilansseminar på Hell, og heller ikke pressen har gjort jobben sin, ifølge Fisk. Den ligger alltid i bakkant av historien.

– Så hvordan tror du situasjonen vil utvikle seg?

– Jeg tror vi kommer til å tape flere land, inntil vi får en radikal ny idé om å ha et seriøst forhold til den muslimske verden. I stedet for latterlige karikaturer, bomberaid og det stadige pratet om «terror». Det er barnslig, noe man skremmer skolebarn med, sier han.

– Har dratt

Fisk har gjort matten og funnet ut at sammenlignet med korsfarertiden, så er det i dag 22 ganger så mange vestlige militærstyrker i Midtøsten. Disse må trekkes ut, mener han.

– På en måte har man allerede dratt. Du kan bygge en festning midt i Afghanistan og omringe den med piggtråd og miner. Du kan godt bo der, men du er egentlig ikke i Afghanistan. Det er som med journalistene som drar til Bagdad og aldri forlater hotellet. Du kunne like gjerne vært i Irland, eller Trondheim, og brukt mobiltelefonen. Med en gang du omringer deg med en festning, så er det over, sier Fisk.

– Det er som med korsfarerborgene i Libanon. Du kan se ut av skyteskårene, og det eneste du ser er et stykke vei. Det er hva korsfarerne så, og det er det samme vi ser i dag, sier Fisk.

– Ingen bedring med Obama

På tross av at demokraten Barack Obama er resten av verdens favorittkandidat i det amerikanske presidentvalget til høsten, så tror ikke Fisk at valget vil ha den ringeste betydning for supermaktens politikk i Midtøsten.

– Absolutt ikke. Når var siste gang en amerikansk president gjorde noe annet enn å lovprise Israel og gå til krig? Vel, du har Eisenhower. Han stoppet Suez (krigen i 1956, journ.anm.), men det er omtrent det eneste. Hvorfor skulle det endre seg på grunn av «Mister Baracka», som min irske venn kaller ham?

– Irrelevant

Dagens president, George W. Bush, vil gjøre et siste forsøk på å fange eller ta livet av Osama bin Laden før presidentperioden er over. Fisk har intervjuet Al-Qaida-lederen tre ganger – han er «nysgjerrig, men ganske ignorant» – og tror ikke hans død vil ha noen betydning.

– Jeg tror han er totalt irrelevant nå. Han har skapt Al-Qaida, det er hans prestasjon, sier han.

Under foredraget ble Fisk også spurt om hva han syntes om karikaturtegningene av profeten Muhammed i danske Jyllands-Posten. Han svarte med et langt sukk, før han betegnet dem som «fordømt dumme og dårlig tegnet».

Når han blir vist terroristtegningen som sto på trykk i Adresseavisen har han samme reaksjon. Han mener en jøde eller kristen ikke ville blitt tegnet på samme måte, og vil ikke engang bli fotografert mens han ser på den.

– Har den blitt trykket? Ja, dere kan miste en norsk ambassade, hva vet jeg, sier han.