For den som enten er helt spesielt interessert i amerikansk historie eller i vampyrhistorier (eller helst begge deler) kan «Abraham Lincoln: Vampire Hunter» sikkert gi noe å sette tennene i. For andre vil nok den påkostede filmen lett fortone seg som grei og god mainstream underholdning med en interessant story, solide skuespillere og en rekke overveldende (for det meste computerskapte) actionscener, i 3D, uten at det gir bemerkelsesverdig effekt.

Lincoln var president nummer 16 og én av de mest myteskapende. Han tillegges i filmen utsagnet om at historien foretrekker legenden fremfor mannen og husker slaget, men glemmer blodet. Det siste får forståelig nok en sentral plass i filmen, hvor presidentens kamp i følge forhåndsomtalen rettes «mot slaveri på dagen, men (han) er også en dedikert vampyrjeger om natten». Filmen gir en plausibel bakgrunn for hans hevntørst mot vampyrene, som ikke hindrer ham i å gjøre karriere som advokat og politiker.

Det springende punktet er at forfatter Seth Grahame-Smith (manus basert på egen bestseller-roman, «Abraham Lincoln: Vampire Hunter» (2010) og regissøren, russisk-kazakhstanske Timur Bekmambetov, bygger på en sammenheng her og lanserer spenstige teorier om slaveriets bakgrunn m.m. En leken holdning til historien, med anakronismer, inspirerer til leting etter assosiasjoner til vår tid, et hint til Kennedy-epoken er i alle fall tydelig nok. Aner vi et «budskap» om at enhver må gjøre sin spontane innsats i den striden som oppstår; det gis ikke nye sjanser, for utviklingens tog raser videre uansett.

Bekmambetov er vampyr-ekspert og viser blikk for spektakulære scener. Jeg tror likevel at mange av de visuelle inntrykkene er skapt i nært samarbeid med producer Tim Burton. Hele veien er det sterk fantasiutfoldelse rundt tittelfiguren, litt blodfattig framstilt av Benjamin Walker, som overspilles av sin støttende Henry (Dominic Cooper) og vampyrenes anfører Adam (Rufus Sewell). Det er lett å glede seg over sterk fantasiutfoldelse og sikre filmatiske grep, uten at man helt rives med og begriper mer av presidentens epokegjørende rolle i historien.

Dobbelttolle: Mannen med sølvøksen, Abraham Lincoln (i Benjamin Walkers skikkelse) tar kampen opp mot vampyrene om natten.
På dagtid er han president.