Er Pixar i ferd med å miste grepet som innovatører innen animasjonsfilm og 3D-fortelling? Jeg trodde fjorårets «Biler 2» var et mellomsteg, et skuffende blaff etter en formidabel kunstnerisk og kommersiell seiersrekke, toppet med «Wall-E»(2008), «Up»(2009) og «Toy Story 3»(2010).

«Modig» har scener av filmatisk prakt med animasjon på høyt nivå. Det hjelper bare litt, når historien og måten den fortelles på blir en serie mer eller mindre imponerende opptrinn, snarere enn en helstøpt film. Det som skulle bli den første Pixar-filmen med kvinnelig helt og manus og regi av Brenda Chapman ser ut som et kompromiss mellom for mange visjoner og hensyn.

Kreditering av tre regissører og fire manusforfattere er sjelden et godt tegn for en film. Chapman ble fjernet fra filmen i fjor og erstattet med Mark Andrews på grunn av «kreative uoverensstemmelser». Hvem som skal ha æren for hva i det ferdige resultatet er ikke godt å si, men «Modig» er den mest sprikende, minst helstøpte Pixar-filmen jeg har sett.

«Modig» starter artig og friskt med ei tøff prinsesse som til sin forferdelse oppdager at foreldrene er i ferd med å gifte henne bort. Fra leken fabel om ei jente som vil styre sin egen framtid, går filmen seg bort i eventyrskogen med heks og trolldom til en slags variant av «Kvitebjørn kong Valemon» hvor jenta lærer at det kan være farlig å trosse sin mor.

Det kan godt hende at originalversjonen av «Modig», med Kelly Macdonald, Billy Connolly og Emma Thompson som prinsesse Merida og hennes foreldre er hakket bedre. Rollefigurene virker som skapt for dem, med frodig skotsk stenk over datter og far som vanskelig lar seg overføre til norsk. Selv om dubbingen bare funker sånn passe, er det likevel materialet som er det største problemet.

Som mye ny 3D-animasjon ser «Modig» imponerende, men litt glatt ut. Den er best i skildring av den rødhårede prinsessen og hennes buldrebass av en far (med og uten kilt). Fra en sprek, feminin vri på «Robin Hood» sklir «Modig» ut i en serie myldrende actionscener og trolldomskunst som bare unntaksvis ser særlig magisk ut på lerretet.