Det er flere grunner til at high school-filmen har blitt en institusjon i amerikansk film. Som skildring av mennesker i formative år, har den en setting hvor vennskap, musikk, rus, sex, familie og fortid kan blandes til komedie, tragedie eller drama, alt etter som. Eller som her: en blanding av alt sammen.

Regissør Stephan Chbosky må ta det hele og fulle ansvar for at «The Perks Of Being A Wallflower» framstår som en av de bedre, mer alvorlige i sjangeren i det siste. Han har nemlig filmatisert sin egen 90-tallsroman, til en bittersøt, velspilt skildring av en outsider som starter på high school, i søken etter nye venner og ny retning i livet.

Handlingen utspiller seg rundt 1990. Logan Lerman viser at han kan mye mer enn å være Percy Jackson, som venneløs, psykisk ustabil 16-åring med forfatterambisjoner. Emma Watson viser at hun kan mer enn å være venninna til Harry Potter, mens Ezra Miller bekrefter at nærværet han viste i «Vi må snakke om Kevin» ikke var noe blaff.

Regissør Chbosky lykkes i å skape en tone mellom typene, som får fram ensomheten hos og sårbarheten mellom tenåringene. Han får dessuten på humoristisk vis hyllet mixtapen og musikalsk understreket hvor viktige The Smiths var for mange unge, usikre på 80- og 90-tallet.

Det kan innvendes at den mørke understrømmen i historien ikke er helt godt forløst filmatisk, samt at det virker sært at musikknerder på tidlig 90-tall som kjenner sin Smiths, Dexy's og Cocteau Twins ikke har styring på David Bowies «Heroes». På den annen side er filmens illustrasjon av den frigjørende kraften i et av Bowies største øyeblikk med på å gjøre dette til solid, sympatisk og velspilt film.