Noen ganger er merkelappen «basert på en sann historie» nødvendig for å gi en historie mer autoritet. Uten bevis og rapporter som viser at en god del av det viktigste som skjer i denne filmen faktisk fant sted, ville de færreste trodd på det.

Mange født før 1970 vil huske gisseldramaet i Iran, i kjølvannet av den islamske revolusjonen i 1979. Okkupasjon av den amerikanske ambassaden i Teheran med påfølgende gisseldrama preget verdensnyhetene i over ett år, og bidro sannsynligvis til at USAs president Jimmy Carter tapte valget til fordel for motstander Ronald Reagan.

«Operasjon Argo» skildrer en spesiell del av dette gisseldramaet, så spesiell at historien ble hemmeligstemplet av Jimmy Carter i 1980. Først i 1996 opphevet president Clinton graderingen av saken. Filmen er basert på en artikkel i magasinet Wired i 2007. Som agentfilm er «Operasjon Argo» noe for seg selv, et virkelig sted mellom CIA, ayatollah Khomeini og Austin Powers.

Ben Afflecks tredje film som regissør, viser at han er i ferd med å bli bedre, mer imponerende bak kamera enn foran. Han spiller også hovedrollen som agenten som kom opp med «den beste dårlige planen» for å redde en gruppe gisler som klarte å rømme til boligen til den kanadiske ambassadøren i stridens hete.

Tidskoloritt og måten filmen bygger opp spenning med besk humoristisk undertone, gir «Operasjon Argo» nødvendig drag av autentisitet, forsterket av effektiv bruk av arkivmateriale. I ettertidens triumferende lys kunne det blitt brautende film om da CIA og Hollywood reddet amerikanere i Iran. En historisk innledning om USA og Vestens lite ærerike fortid i Iran bidrar til å balansere det bildet litt.

Skalkeskjulet for å smugle amerikanske diplomater ut av Iran, var innspilling av en falsk science fiction-film, «Argo». John Goodman og Alan Arkin spiller Hollywood-produsentene som ble med på den risikable planen. De er perfekte i rollene, gir mye av den beksvarte humoren som gir filmen en spesiell tone. Veteranenes snert og stil i utlevering av bransjen de har tilbrakt en mannsalder i, er alene verdt filmen.

Rammen for historien bidro til å endre verdens gang, med Reagan i Det hvite hus og islamsk fundamentalisme som voksende kraft fra Iran. «Operasjon Argo» er en politisk thriller som blåser opp en liten del av det store bilde, til smart, velgjort spenningsfilm. En av årets beste amerikanske thrillere, som nok sier mer om Hollywood enn om Iran, men som får ganske mye ut av en god historie.