På sitt beste fortoner «End Of Watch» seg som en intens filmversjon av de beste amerikanske dokumentarseriene som følger politiet på jobb. Selv om filmen ikke er helt gjennomført, har den kvaliteter, spill og fortellergrep som gjør den til en av årets beste og mer interessante politifilmer.

Jake Gyllenhaal og Michael Peña er formidable i hovedrollene, som partnere i patruljebil i kriminelt belastet bydel i Los Angeles. Noe av det spesielle er en politifilm uten korrupsjon, snusk, intriger på jobben eller én stor sak. Sakene flyter over i hverandre og våre menn i hovedrollene er gode, sympatiske fyrer med røff tone.

Det mest spesielle med filmen, er måten den er filmet på. Gyllenhaals politimann jobber med et filmprosjekt og dokumenterer sitt politiarbeid med små digitalkamera. Det gir en dokumentarisk, røff, urolig stil som forsterker nerven i de beste scenene.

Dette «found footage»-grepet er en styrke og en svakhet ved filmen. Grepet er ikke gjennomført. Plutselige skifter av perspektiv bryter med illusjonen filmen ellers bygger på. Skuespillerne løfter de fleste scener, men det uvørne dokumentargrepet gir filmen en shabby look, som etter hvert blir litt enerverende.

Regissør og manusforfatter David Ayer er god på miljøe og typer. Han har tidligere skrevet solid politifilm som Oscar-belønte «Training Day» (2001), samt «Dark Blue» (2002). Han regidebuterte med LA-vold i «Harsh Times» (2005) og viser seg som en eminent skildrer av ladet liv på gateplan i utrygge deler av storbyen.

Som politi- og buddy-film er «End of Watch» en pryd for sjangeren. Skildringen av småprat, tone og vennskap mellom de to politimennene er filmens sterkeste side. Bokstavelig talt dirrende skildring av farlige og potensielt truende situasjoner gir intensitet og nerve.

De slemme folka og det kriminelle bakteppet i historien er mer overfladisk og sensasjonspreget skildret enn politifolkene. Som regissør og manusforfatter er David Ayer langt bedre, mer original i sin vei inn i historien enn ut av den. De sterke sidene gjør likevel «End Of Watch» severdig og vel så det.

Gode politimenn: Jake Gyllenhaal (t.h.) og Michael Peña er aldeles strålende i hovedrollene i politidramaet «End of Watch», ifølge vår anmelder.