En av landets mest lovende filmskapere åpnet Filmfestivalen i Tromsø med internasjonal norsk film.

Siden han gjorde rent bord på korfilmfestivalen i Grimstad med «Bawke» i 2006, har Hisham Zaman vært en av de mest løfterike, yngre norske filmskaperne. Vilje til å sette problemer under debatt med effektivt filmspråk og sosialt engasjement har preget hans kortfilmer og novellefilmen «Vinterland» som åpnet filmfestivalen i Tromsø i 2007.

«Før snøen faller» er hans første helaftens spillefilm. Som i «Vinterland» har han skrevet manus sammen med forfatter Kjell Ola Dahl. Dette er også en fortelling om kurdiske flyktninger, i verden – og etter hvert i Norge. I tillegg er det en film om arrangert ekteskap, tradisjon, æresdrap, om unge mennesker på flukt og søken gjennom Europa.

Filmen utspiller seg i irakisk Kurdistan, Istanbul, Hellas, Berlin og Norge. Visuelt bekrefter den at Zaman har et billedspråk som holder, og fint blikk for utsatte mennesker. Taher Abdullah Taher spiller hovedrollen som tenåring(og eldste mann) i en kurdisk landsbyfamilie. Da han oppdager at hans storesøster har rømt til Istanbul i flukt fra sitt eget bryllup, legger han i vei etter henne. For å drepe henne, for familieærens skyld.

De beste delene av «Før snøen faller» viser at Zaman er i vekst som filmskaper. Det gjelder særlig åpningen, med passering av grensen til Tyrkia, men også ferden gjennom Europa, med miljø og mennesker, kan gi assosiasjoner til en filmskaper som Bahman Ghobadi(«En tid for fulle hester»).

Tilbakeblikkene og en del av plot-trådene som driver historien videre, om ikke alltid framover, er ikke like vellykket. Filmen er bedre på typer og miljø enn intrige. Derfor er det synd filmen gjør intrigen så viktig, i stedet for å røske enda sterkere i tematikken rundt moral og følelser, arrangerte ekteskap og æresdrap.

Hovedrolleinnehaver Taher fungerer best under første del av ferden. Historien har så mye smerte, engasjement og aktualitet at den svekkes av at det blir litt for mye som skal gå opp. En historie om en gutt som skal drepe søsteren sin er kompleks i seg selv, vanskelig å kombinere med et kjærlighetsdrama på veien.

«Før snøen faller» er effektiv i sin skildring av kollisjon mellom tradisjon og modernitet, utløst i en ung gutt mens han bokstavlig talt møter verden. Mens Margreth Olins «De Andre» bl.a. skildrer unge mennesker som deporteres fra Norge, skildrer denne filmen den lange ferden hit. Filmen prøver på mer enn den helt får til, men blikket, tematikken og de beste bildene gir en film verdt både å se og diskutere.