Kanadiske «Rebell» er spilt inn i Kongo, men utspiller seg i et fiktivt afrikansk land. Den starter med at en landsby blir stormet av opprørssoldater. Ei tolvårig jente kidnappes til barnesoldat. For å få leve videre, får hun i åpningen av filmen beskjed om å drepe. En av filmens kvaliteter er at den er fortalt fra jentas synspunkt, en annen at vi må lage noen av de verste bildene selv.

Kim Nguyens film har en historie så forferdelig at det gjør vondt. En åndelig dimensjon som kontrast til brutaliteten, er ikke helt godt integrert i helheten. Filmen er best når den med uforutsigbar nerve og trøkk formidler livet som ufrivillig soldat og opprørernes framferd. Det gjør «Rebell» sterk og severdig, selv om den som filmfortelling er ujevn.

Etter som soldater med nye rekrutter drar nedover elva, er det lett å assosiere til Joseph Conrads «Mørkets hjerte». Her med en liten afrikansk jente som veiviser til det forferdeligste, gjennom en fortelling om to år av hennes liv, med enkeltbilder og scener som setter seg.

Sterk historie som gjør vondt. Foto: FILMWEB