Torill Kove fikk i 2007 Oscar for beste animerte kortfilm for «Den danske dikteren». Nå er den norske animasjonsskaperen som bor i Canada endelig klar med sin første spillefilm, i en alder av 55. «Hokus Pokus Albert Åberg» åpnet barnefilmprogrammet i Haugesund i helga og kommer på kino 13. september

Det er bare å se fram til det. Med denne filmen tar norsk film Albert Åberg fra svenskene og gir Gunilla Bergströms figurer og univers et filmatisk uttrykk egnet til å glede så vel nye seere som de med forhold til bøkene fra 70-tallet eller tv-serien fra 80-tallet.

Med finstemt bruk av virkemiddel har filmen klart å overføre den håndtegnede sjarmen fra bøkene, i en historie som ikke bare prøver å være enkel og koselig. At filmen er animert rundt de svært kledelige norske stemmene, gir dessuten en kvalitet som norsk-dubbede internasjonale animasjonsfilmer aldri oppnår.

I motsetning til kinoaktuelle «Mormor og de åtte ungene» framstår ikke filmen om Albert Åberg som litt lettvint, nostalgisk spill på klassisk nordisk barnelitteratur. Musikkbruken er dessuten langt sprekere og bedre. Når Ane Brun synger fortellingen videre i et dramatisk høydepunkt eller når Timbuktu oppsummerer til rulletekstene, både ser ut og låter filmen som en kommende klassiker.

I en tid hvor film- og tv-verden er spekket med data-animert barnekultur med middels dubbing, er det befriende å møte nyansene og detaljene i håndverket i Koves film. Små streker til munn og nese uttrykker herlig nyanser i følelser i den enkle, men ikke lettvinte historien om førsteklassing Alberts ønske om å få seg en hund.

Henrik Forsbak Langfeldt gir flott stemme til Albert og Skybert, mens Kim Haugen gjør seg godt som pappa'ntil Albert, som fortsatt vasker opp for hånd, men i denne historien i hvert fall har fått seg mobiltelefon.

«Hokus Pokus Albert Åberg» er en varm, fin og moralsk liten fortelling som tør å nærme seg også litt vanskelige spørsmål, på en god måte. Foreldre som har vokst opp med Albert Åberg på godt eller irriterende vil sannsynligvis ha omtrent like stor glede av filmen som dagens barn. Begge grupper kan se fram til den beste norske barnefilmen på ganske lenge og årets mest helstøpte norske film så langt.