Det kan gå år mellom hver gang Arbeidstilsynet politianmelder bedrifter.

- Når vi nå vurderer å gå til anmeldelse av Norsk Kylling, er det fordi bruddene på overtidsbestemmelsene er spesielt grove. Utover det kan jeg ikke kommentere denne saken nærmere, sier jurist Marit Anne Stenberg hos Arbeidstilsynet.

Etter det Adresseavisen erfarer har ansatte hos norsk kylling måttet jobbe 18 timer i strekk for å bli ferdige med dagens produksjon. Det meste av arbeidet på bedriften er samlebåndsarbeid.

- Selv har jeg "bare" vært med på 12-timersøkter ved samlebåndet. Men jeg vet at folk på grillavdelingen har hatt arbeidsdager på over 18 timer. Mine arbeidsoppgaver gikk ut på å pakke kyllinger i en kasse, før jeg satte dem på en palle. Om og om igjen. Til slutt orket jeg ikke mer og sluttet, sier en tidligere ansatt.

- Det er sju norske og et 40-tall utenlandske ansatte på produksjonsavdelingen. Utlendingene får de kjedeligste samlebåndsoppgavene og de lengste arbeidsdagene, hevder den tidligere kyllingpakkeren.

En arbeidsgiver kan ikke be ansatte jobbe mer enn til sammen 14 timer per dag, og maksimum 50 timer i uka.

Det er disse grensene Arbeidstilsynet tar utgangspunkt i når de sier Norsk Kylling bryter loven.

Allerede i november 2001 ba Arbeidstilsynet om å få tilsendt timelistene til bedriftens ansatte. I juni i år fikk de i stedet tilsendt de ansattes stemplingskort. Dette medførte mye merarbeid for etaten, og det er derfor de ikke er ferdige med å vurdere bedriftens bruk av overtid før nå. Etter å ha sett gjennom stemplingskortene har de funnet så grove brudd på overtidsbestemmelsene at de vurderer å politianmelde bedriften.

Arbeidstilsynet har ikke sett på om de ansatte får det overtidstillegget de ha krav på etter arbeidsmiljøloven. Men etter det Adresseavisen erfarer, får ansatte ved Norsk Kylling heller ikke overtidsbetaling.

Overtidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven sier at alt arbeid utover ordinær arbeidstid skal lønnes med minst 40 prosent i tillegg til den vanlige lønnen.

- Lengden på arbeidsdagen er avhengig av hvor mye kylling som kommer inn. Vi begynner klokken kvart på sju om morgenen og kan ikke dra hjem før all kyllingen er slaktet. Lønnen er den samme både før og etter klokken tre, når arbeidsdagen egentlig skal være slutt, sier en av Norsk Kyllings ansatte.

Eier og daglig leder i Norsk Kylling på Støren, Agnar Østhus, har tidligere hevdet overfor Adresseavisen at de ansatte får avspasere de timene de jobber ekstra.

Men en tidligere ansatt avviser at han fikk avspasere noen av timene han jobbet overtid. - Jeg dro aldri hjem fra jobb før klokken halv fire, sier mannen, som ikke vil stå frem med navn i avisen.

Selv om ansatte skulle få avspasere timene de jobber overtid, har de ifølge ungdomssekretær Jan Tore Martinsen i LO, likevel krav på overtidstillegg.

- Avspasering der time byttes mot time skal foregå på arbeidstakers premisser. Det vil si at det må være den ansatte som tar initiativ til å jobbe ekstra for å få fri senere. Hvis du blir pålagt å jobbe videre for å bli ferdig med dagens produksjon, skal du ha førti prosent overtid. I bedrifter som Norsk Kylling kan man ikke slutte for dagen, før alle kyllingene er slaktet. Da er ikke overtiden lenger på arbeidstakers premisser, sier Martinsen.

Daglig leder for Norsk Kylling på Støren, Agnar Østhus, var ikke klar over at bedriften hans vurderes politianmeldt, da Adresseavisen ringte ham i går kveld.

- Men jeg synes det er tøvete at en anmeldelse i det hele tatt blir vurdert, sier Østhus.

Ut over det har han ingen kommentar.

Det er ikke første gang Norsk Kylling kritiseres for arbeidsforholdene på fabrikken. I fjor var LOs sommerpatrulje innom fabrikken, og merket seg også den gang at de ansatte jobbet lange dager uten overtidstillegg.

AV: TROND OLA TILSETH