Da Nils Gaup på denne tida i fjor presenterte en ny variant av 70-tallsklassikeren «Reisen til julestjernen», trakk den fort nesten 450000 på kino, til tross for at den nye filmversjonen ikke var særlig god. Rasmus A. Sivertsen legger lista enda litt høyere, med en animasjonsfilm basert på samme univers som en av tidenes beste og mest populære norske filmer, Ivo Caprinos «Flåklypa Grand Prix» fra 1975.

Selv om Aukrust- og Caprino-venner vil rynke på nesa av et og annet, har Sivertsen & co lyktes mye bedre enn Gaup i å ta vare på sjarmen, brodden og frodigheten i universet fra 70-tallsklassikeren. Som animert familiefilm basert på Kjell Aukrusts typer og univers er den dessuten klart bedre enn 1998s «Solan, Ludvig og Gurin med Reverompa».

Den store styrken til «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» er at typer og miljø fungerer. For de med sterkt forhold til Caprinos film krever det litt tilvenning å bli vant til Trond Brænne, Trond Høvik og Kari-Ann Grønsund som Reodor Felgen, Ludvig og Solan, men etterhvert framstår filmen med en kjærlighet, humor og varme til sine figurer som skinner gjennom selv når handlingen truer med å drukne i kunstig snø.

I animasjon framstår ikke «Jul i Flåklypa» like håndlaget og detaljrik som «Flåklypa Grand Prix». Til gjengjeld vinner filmen mye på humor i replikker og typetegning, samt fin utnyttelse av de nære omgivelser og oppfinnelser til sykkelreparatør Felgen. Dessuten scorer filmen mange poeng på fornøyelig mediesatire og herlig bruk av figurer som redaktør Frimand Pløsen, sportsjournalist Melvind Snerken og en nyskapende presserobot.

Historien er spunnet rundt Flåklypa Tidendes spekulative værjournalistikk og et voksende folkekrav om hvit jul i Flåklypa. Felgen lar seg motvillig lokke til å lage en snøkanon, mens Ludvig og Solan tar seg av juleforberedelsene. Filmen fungerer best på de små flatene, i frodig lek med typer, nærmiljø og replikker.

De mer fartsfylte etappene og oppbygging mot actionfylt klimaks er filmens minst imponerende sider. Kanskje fordi typer, replikker og univers er frodigere, morsommere og mer originale enn animasjon og spenningskurve. Trond Brænne har dessverre gått bort siden han ga stemme til Reodor Felgen. Han gir fint liv til den beskjedne sykkelreparatøren.

Med Ludvig som actionhelt og Solan tidvis uten munn og mæle lykkes trioen og filmen ganske godt i å lage jul i Flåklypa for vår tid, uten å skyte bort Aukrust med snøkanon.

Den store styrken til «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» er at typer og miljø fungerer, skriver Terje Eidsvåg.