Emmet, den androgyne, formbare Lego-mannens prototyp, vikles inn i en kamp om hele Lego-universet fremtid. Kampen står mellom ondskapens akse, oss kontrollfreaker som alltid måtte bygge etter oppskriften, og den gode, fargerike alliansen av mesterbyggere som lar kreativiteten flomme (men likevel ser ut til å ende opp med regnbuefargede konstruksjoner i ni av ti tilfeller). Ved hjelp av toer-, firer- og kvadratklosser må Emmet og en bisarr, sammenrøsket gjeng hjelpere redde fantasiverdenen fra orden og superlim. Selv om filmen ombestemmer seg et par ganger, er budskapet til slutt klart: Lego handler om frihet (amerikanerne har allerede trykket filmen til sitt bryst).

Paradoksalt nok gjør budskapet samtidig filmen til en nesten to timer lang bruksansvisning i «hvordan leke med Lego», en nesten autoritær antiautoritær holdning.

En tidvis klossete oversettelse, som også mangler oversettelse av flere mellomtitler, og en fullstendig pregløs hovedrollefigur ødelegger også. Pregløsheten skal riktignok være en sentral del av plottet, men det blir ikke en bedre idé av å være gjort med vilje. 3D-effektene er heller ikke verdt de ekstra kronene på billettprisen.

Og lever filmen opp til sitt eget budskap? Plottet og fortellerstrukturen er en gjennomgående syltynn og uoriginal suppe, fri for vilje til lek utenfor konvensjonene. Og idet Emmet står omgitt av figurer fra mylderet av franchiser Lego har solgt seg til (Star Wars, Harry Potter, Ninja Turtles) etter at strategien om seier gjennom egen kreativitet ikke førte frem, er det få spor av selvinnsikt eller selvkritikk eller selvironi å spore. Men «Lego–filmen» tør også å leke, men da først og fremst i innfallene, digresjonene og tåpelighetene. Og jo tåpeligere filmen blir, desto bedre treffer den tidsånden og nerven i Lego-universet. Innfallsrikheten har vært regissørs livbøye tidligere («Det regner kjøttboller»), og redder igjen mye av filmen. Bruken av klassiske klosser på fantastiske måter, og et høyt tempo – til tider for høyt – gjør at «Lego-filmen» aldri blir kjedelig, den henger bare ikke sammen i sømmene. Men det er da også hele poenget med Lego.