Spellemann-festen 30. januar 2016 blir ekstra spennende for Dag Viken og resten av Gluntan. Veteranbandet, som solgte like mange plater som The Beatles i 1969, er nemlig nominert for sitt første album.

Forvirret?

Gluntan ble startet i Trondheim i 1965 og var Norges mest populære popgruppe i tiåret som fulgte. Med unntak av noen år på 80-tallet, har bandet eksistert siden den gang, men med mange ulike besetninger. Da Øystein Mihle og Dagfinn Ellefsen i 2011 bestemte seg for at nok var nok for deres del, tok de kontakt med noen de mente ville kunne ta Gluntan inn i fremtiden, og endte på dansebandet Grabbans, der Arne Hole – vokalist i Gluntan på slutten av 70-tallet – hadde vært med, i tillegg til brødrene Geir og Dag Kristian Viken.

Inspirert av svogeren

- Arne Hole var vokalist i Gluntan da han møtte min søster og jeg fortsatt var ganske så ung. Jeg ble veldig opptatt av Gluntan, sier Dag Viken. Det er nok ikke å overdrive. Få, om noen, kjenner Gluntans historie like godt som Viken.

I 2011 ble Grabbans-gjengen Gluntan, de kjøpte merkevaren Gluntan. Da det store 50-årsjubileet ble avholdt på Royal Garden på senhøsten i fjor, spilte både det originale Gluntan fra 60-tallet og den nåværende besetningen. En stor opplevelse for både scene og sal.

20-30 spillejobber i året

Gjengen bestemte seg i 2011 for at de ville holde cirka 25 konserter i året, ikke mer. De har vanlige jobber og familie. 20–30 årlige jobber har det også blitt. Nå har de solgt bandbussen også, den ble for dyr å holde ved like. De drar hver for seg eller sammen i privatbiler til spillejobber.

De har hatt spillefri i januar, men i februar venter en serie jobber, Storlien, Selbu – flere steder i Rogaland. De spiller i hele landet, med repertoar fra hele Gluntans mangslungne karriere. Gluntan bygget ssin popularitet på viser og country, før de på slutten av 70-tallet nærmet seg danseband-sjangeren.

Ikke bare dansebandmusikk

Visedelen av repertoaret er der fortsatt. Den nåværende besetningen spilte inn sitt første album «Gluntan 50 år» i fjor. der finnes blyant annet poplåten «Kor skapet skal stå», om maskulin smerte i interiørdiskusjoner og «Raillbaillturnering» som minner sterkt om Hans Rotmo på sitt mest elleville. Begge låtene er skrevet av Frank Scott, han står bak syv av melodiene på albumet. Plata har vært tilgjengelig på cd siden i fjor sommer og har solgt bra. Nå sist uke ble albumet også tilgjengelig på strømmetjenestene.

Tør ikke spå vinner

Contrazt og Hanne Mette er konkurrenter i danseband-kategorien på Spellemannprisen. – Det er to gode artister, og de tre albumene er ganske forskjellige, selv om Hanne Mette har bakgrunn fra dansebandet Contrazt. Det er vanskelig å utrope en favoritt i kategorien, det kommer an på hva juryen har lagt vekt på, sier Dag Viken.

Men gjengen gleder seg uansett stort til prisutdelingen. Gluntan vant pris for sitt livealbum i 1997, og var også nominert i 2002. Av nåværende medlemmer er Frank Robert Helden den eneste som har erfaring fra «gamle Gluntan», han var til stede under utdelingen i 2002.

- Frank har fortalte mye om stemningen på festen, og vi gleder oss stort til å ta del i dette lørdag, sier Dag Viken.