1. Trondheimsbaserte Ola Kvernberg har fått det ærefulle oppdraget å være artist in residence under årets festival. Fiolinisten fra Fræna har lagt opp til sju konserter på seks dager. Åpningskonserten 18. juli blir en utvidet versjon av hans forrige prosjekt, «Mechanical Fair», i Bjørnsonsalen. Mens avslutningskonserten i Molde Domkirke 23. juli blir hans samarbeid med sanger Kirsti Huke og trommeslager Erik Nylander. Bestillingsverket «Steamdome», en rytmisk klubbjazz-konsert som ble urfremført under Jazzfest, står selvsagt også på programmet.

Her kan du lese Adresseavisens portrettintervju med Ola Kvernberg

2. Trondheim Jazzorkester ledes i år av Heida Mobeck og Anja Lauvdal, også kjent som Skrap. Duoen startet med en felles interesse for støy og motstand i musikk, noe som førte dem videre til nærmere utforskning av populærmusikk i Broen og Skadedyr. I fjor ble de to tildelt det tradisjonsrike jazzstipendiatet, og 19. juli kvitterer de med det som beskrives som et overflødighetshorn av et verk om mennesket og hvordan vi forholder oss til virkeligheten.

3. Stjernepianist Chick Corea har besøkt Moldejazz en rekke ganger, første gang i 1972 med gruppa Return to Forever. I år 2000, da han var artist in residence, spilte han med Trondheim Jazzorkester. Den såkalte mirakelkonserten ble senere utgitt på plate. I forbindelse med sin 75-årsdag spiller Corea fem konserter i Europa, én av disse i Molde 19. juli. Konserten har arbeidstittelen «Homage to Heroes», noe som tyder på at han vil hylle musikere som har betydd mye for ham.

4. Også gitarist Pat Metheny har besøkt Moldejazz før, blant annet med kontrabassist Charlie Haden i 2001. Etter Hadens død i 2014 har Metheny spilt med Ron Carter, bassisten som i mer enn 50 år har kompet storheter som Miles Davis, Cannonball og Herbie Hancock. 19. juli står de sammen på scenen.

5. Gullstrupen Kurt Elling og mestersaksofonisten Branford Marsalis er begge helt i toppen innen amerikansk moderne tradisjonsjazz. De har tidligere besøkt Moldejazz, men aldri stått på samme scene. Kvartetten de spiller sammen med, beskrives som nærmest «telepatisk samspilt». Bjørnsonhuset 20. juli.

6. Esperanza Spalding hylles for sitt kreative basspill, sin særegne sang og for sin karismatiske tilstedeværelse. Hun er kjent for sin miks av neo-soul, røff funk-gitar og ekspansive jazzrytmer. 21. juli er hun tilbake med sitt nyeste musikalske prosjekt, Emily's D + Evolution!

7. Samme dag kan man oppleve britiske Joss Stones brygg av R&B, soul, funk, reggae, jazz, rock og funk. Stone debuterte med «The Soul Sessions» som 16-åring, et album som solgte mange millioner eksemplarer. Stone er aktuell med sin sjuende plate, «Water for Your Soul».

8. Ane Bruns musikk er riktignok eklektisk, men jazz er det ikke. Konserten med Molde-artisten vil uansett bli en mektig opplevelse. Fjorårets album «When I'm Free» var en karrieretopp og høstet mange seksere på terningen.

9. Magdi og Chirag i Karpe Diem er blant Norges mest spennende liveartister – uansett sjanger. 22. juli headliner de festivalen.

10. Med sin sømløse blanding av akustikk og elektronikk, jazz og pop har Jaga Jazzist skapt sitt helt eget uttrykk. Lørdag 23. april ved midnatt avslutter bandet årets Moldejazz.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Foto: Langmyren, Kjell, NTB scanpix