I Dagbladet i dag går det fram at da SV-topp og påtroppende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, var syk og innlagt på Ullevål så tok helseminister Bjarne Håkon Hanssen selv kontakt med sykehusets toppsjefer. Dette skal ha vakt sterke reaksjoner etter hvert som saken har spredt seg i sykehusmiljøet. Bjarne Håkon Hanssen selv sier han ville forsikre seg om at vennen fikk god behandling.

Ryan taus

Inge Ryan skal ha uttrykt misnøye med sider av sykehusoppholdet. Da Adresseavisen ringte Ryan selv i dag, ønsket han imidlertid ikke å kommentere saken. Hanssen reagerte også på at Ryan ble innlagt på Ullvål, fordi stortingsrepresentanter skal legges inn på Rikshospitalet. Helseministeren skal både ha ringt adm dir i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, direktør ved Ullevål og tidligere Ap-politiker, Tove Strand og tidligere toppsjef i Helse Midt, nå konstituert direktør ved Oslo Universitetssykehus, Jan Eirik Thoresen. Frp leder av helsekomiteen, Harald Tom Nesvik, reagerer sterkt på Dagbladets opplysninger.

- Dette er svært beklagelig og en alvorlig sak. I min tid i politikken har jeg gang på gang på gang tatt opp saker med helseministeren og alltid fått det svar at han ikke kan blande seg inn i enkeltsaker. Men det gjelder tydeligvis ikke når det er en venn av han. Jeg har ikke noe i mot at helseministeren står på for enkeltpersoner, men da kan det ikke bare gjelde profilerte personer i regjeringens indre krets. Dette viser at det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, sier Nesvik.

Jørgen Hattemaker - igjen

- Men hvis helseministeren skulle ta tak i din lange liste med enkeltsaker, fikk han vel ikke annet å gjøre?

- Nettopp. Men da kan han heller ikke ta tak når det gjelder egne venner, framholder helsepolitikeren, som mener helseministeren bør forklare seg om hva som skjedd.

- Vi må få vite hva som var bakgrunnen for dette.

- Helseministeren sier han blant annet lurte på hvorfor Ryan var innlagt på Ullevål, når det ikke er vanlig praksis for stortingsrepresentanter. Er ikke det et legitimt spørsmål?

- Det kan det absolutt være. Men igjen: Hvorfor skal det være forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo? Enten må helseministerer begynne å gå inn i enkeltsaker, eller så må han la det være. Her har han åpenbart gjort en betydelig feilvurdering. Det norske folk får selv gjøre seg opp en mening om dette. Men jeg mener det føyer seg inn i rekken av saker der det gjelder noen regler for den politiske eliten og andre regler for folk flest.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANIX
Foto: SCANPIX