Til tross for truende skyer og tolv grader, sto folk tett i tett i Storgata for å få med seg åpningen av Moldejazz mandag formiddag. Tradisjonen tro ble den innledet med streetparaden ledet an av Jazzlogen, som i år feirer 20 år. Jazzlogen er et årlig prosjekt der ungdommer fra Møre og Romsdal i alderen 14 til 20 år får mulighet til å delta på kurs i tradjazz, og være med på Moldejazz.

Vel framme i Alexandraparken tok de unge musikerne et ekstranummer for å markere 20-årsjubileet. Lørdag spiller de jubileumskonsert på samme scene. Fram til da skal de ha sin daglige parade i New Orleans-stil gjennom Molde.

-Viktig for musikkmiljøet i Norge

Tubaist Daniel Herskedal er blant dem som har Jazzlogen som springbrett til en videre musikkarriere. Han kom direkte fra jazzfestivalen i København for å spille under åpningsseremonien, som en smakebit på konserten «Slow Eastbound Train» i Molde domkirke fredag kveld.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sto for den formelle åpningen av festivalen, og la i sin tale vekt på at Moldejazz ikke bare er viktig for byen og regionen, men for musikk- og jazzmiljøet i hele landet.

-Vi trenger noen gærninger for å få verden til å gå framover. Jeg tror noen må ha hatt en skrue løs for å starte jazzfestivalen i Molde, attpåtil en internasjonal en, den gang Molde verken hadde flyplass eller vinmonopol, sa kunnskapsministeren.

Festivalsjef Hans-Olav Solli skrøt av å ha fått mange gode tilbakemeldinger på årets program.

- Manifesterer det seg i billettsalget, skal dette gå riktig så bra, utdypet han.

Utsolgte konserter

På plakaten står navn som Robert Plant, Dee Dee Bridgewater & The New Orleans Jazz Orchestra, Joshua Redman og D’Angelo. Årets «artist in residence» er den svenske saksofonisten Mats Gustafsson som skal spille fem konserter i løpet av festivaluka. Også han ga en liten smakebit under åpningen.

Flere av årets konserter er allerede utsolgt, deriblant kirkekonsertene, Dee Dee Bridgewater og Ytre Suløens JassEnsemble. Norske Skruk & Oakland Interfaith Gospel Choir fyller Molde domkirke tre ganger.

Ifølge festivalsjefen er det så langt solgt 12 000 billetter i forkant av festivalen. Det er budsjettert med et publikumsbesøk på 22 000.