- Jeg er ikke akkurat på Ibsen-nivå, sier Sommero om sine egne evner som tekstforfatter, og ler etter lydprøven til Fosskonserten.

Han forteller at han skal fremføre en Dance With a Stranger-låt under konserten i kveld, men at han har valgt å skrive sin egen tekst på norsk. Til hvilken sang får man først vite hvis man møter opp på arrangementet.

Fokus på Nordmøre

Blant artistene som opptrer på årets Fosskonsert er navn som Henning Sommerro, Øivind «Elg» Elgenes og Frode Alnæs. Under konserten bytter artistene roller, og foruten Sommeros vri på Dance With a Stranger, skal Alnæs og Elgenes gå løs på Sommerros låter. Komponist og arrangør Kjetil Bjerkestrand har dessuten blitt hyret inn for å lage en egen musikalsk hyllest til fossen.

Fosskonserten har blitt arrangert hvert år siden 2003, men hadde en pause i fjor. Nå gleder arrangørene seg til å samle bygda, og er stolte over programmet bestående av musikere med utspring fra Nordmøre.

- Det er håpløst å vite hvor mange som dukker opp, men jeg tror eksklusiviteten vil trekke folk, sier arrangør Else-May Botten.

- Vi pleier ikke å selge så mange billetter på forhånd, men vi har plass til mange tusen. På det meste har det vært rundt 4000 publikummere på Fosskonsert.

Botten forteller at det allerede er god stemning og mulighet til å sitte både på benker eller i skråninga under konserten.

- Det er bare å ta med en regnjakke, så er man sikret og klar for kvelden.

Viktig for nærmiljøet

Scenen under Fosskonserten er plassert ved siden av fossen i Valsøyfjord, men Sommero er ikke redd for at vannfallet skal buldre høyere enn musikken.

- Den vil ikke ta rotta på musikken, men den høres godt.

- Er det noe spesielt som kjennetegner musikk fra Nordmøre?

- Nei, som på andre plasser oppstår det ulike stilarter. I kveld opptrer folk med bakgrunn fra pop, rock, klassisk og opera, sier Sommero.

Han har opptrådt på Fosskonserten tidligere, og forteller at det er artig å være med på en tradisjon som begynner å bli gammel.

- Arrangementer som dette er viktig for nærmiljøet. Folk får tilhørighet og blir stolt av hjemstedet sitt. Det er kanskje enklere i en bygd å dra flere i samme retning, men man ser det jo i byer også. I Trondheim ser man det for eksempel med Rosenborg. Det er viktig for folk å føle at noe er deres.

Fosskonserten arrangeres 22. juli. 19:30.

Henning Sommero fremfører egne låter og en Dance With a Stranger-låt med norsk vri under Fosskonserten i Valsøyfjord i kveld. Foto: Ole-Einar Andersen