Det starter med humor i Borggården når Eidsvåg entrer scenen og stemmer i med Sinéad O’Connors kjente hit «Nothing Compares 2 U», til latter fra publikum.

- Sånn kan det altså gå, sier Eidsvåg med et smil, og forteller at han og bandet skal gjøre sitt beste for at det skal bli en minneverdig konsert så ingen vil savne O’Connor, som avlyste Olavsfestdagene forrige uke.

Les også: – Nok en biskop går baklengs inn i framtida

Hvis noen savner O’Connor vises det ikke, og det blir en flott aften i Eidsvågs selskap. Sangeren som nylig rundet 60, og ble hedret av KORK og kjente musikere i Spektrum i fjor, har en lang karriere bak seg. Det blir klinkende klart når han henter frem det beste fra repertoaret sitt i Borggården. Etter å ha fremført låter som «To Små Planeter» dukker Ingrid Olava opp som forhåndsannonsert på scenen, og konserten løftes når de stemmer i med «Floden» i vakkert samspill.

- Folk tror denne sangen handler om våt sex, men det hadde jeg aldri våget å skrive om. Jeg vet ikke hva det er, sier Eidsvåg.

De to fortsetter med finurlige «Kort Visitt» – en låt musikeren forteller er sterkt inspirert av Hermann Hesses «Siddhartha».

- Da jeg skrev denne prøvde jeg meg på noen buddhistiske greier, ler han.

Mens de synger blir det tid til å reflektere over hans kløktige tekster, som ofte trenger i dypet av de store temaene.

Slik fortsetter også konserten etter at Olava går av scenen. Eidsvåg snakker mellom kjente låter som «Skyfri Himmel» og «Shalala», og veksler stadig mellom alvorlige temaer og lett underholdning. Han tar seg god tid, er morsom og viser at han er vant til å stå på scenen. En slik trygghet og selvsikkerhet kommer kun med mange års erfaring, og det er nesten som man glemmer at man er på konsert, og ikke på et stand-up show, når han forteller om en kritisk mor i flagrende gevanter for et lattermildt publikum. Innimellom blir overgangen mellom alvorlige tekster og humoristiske fortellinger kontrastfylte, men det fungerer stort sett bra, og publikum lytter oppmerksomt.

- Dette er en protestsang, sier sangeren, og stemmer i med «Eg Vil Ikkje Dø».

Og det skal Eidsvåg ha ros for: Han tar opp de store temaene på en finurlig måte, og han gjør sitt beste, selv om han knapt beveger seg på scenen. «Visebølgen er forbi», synger han på «Parkert», og selv om han nok ikke har helt rett i det, er det vanskelig å la være å smile når man ser gjennomsnittsalderen på publikummet i Borggården.

Konserten avsluttes med jamming fra et stødig band ledet av dyktige David Wallumrød på piano, og publikumsfavorittene «Eg Ser» og «Mysteriet Deg», med Olava blir en fin, om ikke helt henrivende avrunding på den historiske plassen.

Ca. 2800 publikummere var samlet for å få med seg Bjørn Eidsvåg under Olavsfestdagene. Foto: MARIANN DYBDAHL