- Jeg skriver fordi jeg har lyst til å sette ord på ting, og jeg er ikke så flink til å uttrykke meg ellers. Jeg lar musikken være talerør for det jeg har på hjertet, sier Merethe Johnsen Mjønes.

Etter mange år med låtskriving og spilling i eget selskap, startet 24-åringen fra Trondheim på Trøndertun folkehøgskole i fjor. Der startet hennes kamp mot sosial angst og reisen mot å bli tøffere og tørre å dele musikken sin, som hun selv beskriver som «melankolsk skrangling fra hjertet av Trøndelag». I løpet av året har hun blant annet spilt inn musikkvideo og fått låta si «Homeless» med på soundtracket til dokumentarfilmprosjektet Hjemløs.

Hør «Homeless» og andre bidrag til konkurransen i spillelisten til høyre. Du kan høre og stemme på flere bidrag HER.

Last opp din låt på Bandwagon her.

Steget ut i rampelyset

- Jeg bestemte meg for at i år skal jeg være modig, men det ligger ganske mange år med hardt arbeid bak, forteller Johnsen Mjønes, som nå er klar for neste utfordring - musikkonkurransen Bandwagon.

- Jeg håper konkurransen kan hjelpe meg med å nå ut til flere med musikken min. Det er en fin mulighet til å vise seg fram for både publikum og for folk i musikkbransjen. Det er tross alt Norges største låtskriverkonkurranse.

Bandwagon er en årlig kåring av Norges beste uetablerte band eller artist, og utdelingen av talentstipendet Ramp. I musikkonkurransen kåres også den beste nye låta og beste videodemo.

Konkurransen starter i lokalavisene, og låtene med flest stemmer går videre til delfinaler på Ordentlig Radio til høsten. I tillegg plukker fagjuryer ut band og artister som får delta på delfinaler på festivaler over hele landet. Den store finalen vil finne sted på Rock City i Namsos i desember.

- Hadde jeg kommet til finalen hadde jeg blitt veldig stolt. Det ville vært en bekreftelse på at jeg har noe i bransjen å gjøre, og det vet jeg at jeg har, sier Johnsen Mjønes.

Vil bryte opp mønsteret

Under artistnavnet Merethe JM har hun meldt på låta «Homeless». Den skrev hun etter at hun flyttet til Trondheim sentrum og fikk plass på første rad til å følge med på livet på gata.

- Hver dag så jeg folk som gikk omveier for å unngå hjemløse og tiggere. Vi er så kalde mot dem. De fleste tørr ikke gi dem øyekontakt en gang, forteller Johnsen Mjønes. Hun håper at sangen vil kunne fungere som et spark bak både til seg selv og til andre.

- Det er en oppfordring til å være snillere og ta bedre vare på hverandre, sier Johnsen Mjønes, som nå studerer musikkdesign på Norges Kreative Høyskole.

- Jeg har lenge ønsket å lære den tekniske delen som hører med en innspillingsprosess. Det er også en overvekt av mannlige produsenter i bransjen og det hadde vært artig å være en av dem som er med på å bryte opp mønsteret. Jeg har veldig lyst til å kunne produsere musikk både for meg selv og for andre, sier hun.