Romsdalingen ble frikjent for tiltalen om seksuelt overgrep mot sin mindreårige datter. Samtidig ble han dømt til å betale henne en erstatning på 60 000 kroner, skriver Romsdals Budstikke

- Fikk rusproblemer

Mannen, som i dag er i 40-årene, skal ved et tilfelle i 1999 eller 2000 ha kommet inn på soverommet der datteren lå og begått et seksuelt overgrep mot henne.

Datteren skal da ha vært ca ti år gammel.

Ifølge avisen fortalte jenta sin mor om overgrepet først seks år senere. Hun ønsket da ikke å anmelde faren fordi hun syntes synd på ham. Saken ble derfor ikke meldt til politiet før et par år etter.

Jenta fikk senere rusproblemer og har også vært i kontakt med det psykiske helsevernet.

Var i tvil

Budstikka skriver at retten ikke fant det bevist «ut over enhver rimelig tvil» at overgrepet fant sted. Dette fordi det blant annet gikk lang tid fra overgrepet skjedde til jenta fortalte det til sin mor, og fordi jenta ikke vegret seg for å omgås faren etter det angivelige overgrepet.

I retten nektet romsdalingen for at et overgrep har funnet sted.

Mannen ble frikjent for tiltalen om seksuelt overgrep mot datteren i den strafferettslige delen av rettssaken.

Ulike krav til bevis

I den sivilrettslige delen av rettssaken ble han likevel dømt til å betale datteren en erstatning på 60 000 kroner.

Dette fordi kravene til bevis er ulik i de to delene av saken. For å bli dømt i en straffesak, må retten finne det bevist «ut over enhver rimelig tvil» at tiltalte har begått handlingene han er tiltalt for. I den sivilrettslige delen av saken kreves det imidlertid bare at det er mer sannsynlig at tiltalte har begått handlingene, enn at han ikke har begått dem, skriver Romsdals Budstikke.

Retten fant det mer sannsynlig at mannen hadde begått overgrepet, enn at han ikke hadde gjort det. De la da vekt på jentas forklaringer og hennes rusproblemer. Retten mente også at mannen hadde handlet med forsett.