Det symfoniske metallbandet fra Finland holder sin siste konsert for festivalsesongen i Borggården lørdag kveld. Bandet er halvveis i en omfattende verdensturné, med Trondheim som eneste stopp i Norge.

6000 billetter er lagt ut til konserten, 500 mer enn da Thåström og DumDum Boys spilte samme sted under Olavsfestdagene.

Finnene har bare vært i Midt-Norge en gang tidligere, og det var på Hell i 2005. Keyboardist og bandgrunnlegger Tuomas Holopainen husker ikke detaljer fra selve besøket, men navnet Hell har brent seg fast i hukommelsen.

– Vi kjøpte postkort på Hell, som vi sendte til familie og venner. Det er utrolig at det fins et sted som heter Hell, mener Holopainen.

Ville bli forsker

Han fikk ideen til å starte bandet da han satt rundt et bål med noen venner i 1996. Med skolekompis Emppu Vuorinen på gitar og klassisk skolerte Tarja Turunen på vokal, var Nightwish et faktum.

Holopainen hadde sett for seg å spille akustisk stemningsmusikk, men Turunens kraftfulle stemme førte til at han reviderte planene. Gitaristen byttet til elgitar og Holopainen innførte metallelementer og fikk med fullt band.

Nå er Nightwish Finlands største eksportartikkel innen musikk, og har solgt over åtte millioner plater over hele verden.

– Jeg hadde ingen anelse om at det ville bli så stort. Vi har ingen forventninger, det er kjærligheten til musikk som driver oss. I utgangspunktet ville vi holde på med helt andre ting. Jeg ville bli forsker, men så fikk vi platekontrakt og dro på turné, og så har det bare rullet videre i 16 år, sier Holopainen.

Band i krise

De 16 årene har ikke bare gått på skinner. I 2001 var opphavsmannen i ferd med å gi opp.

– Vi hadde turnert lenge, var uten manager og utslitte av hele greia. I tre timer var jeg på nippet til å droppe alt. Så kjørte jeg til Lappland for å tenke, og der bestemte jeg meg for at det var for gøy til å gi opp, forklarer han.

Fem år senere ble det virkelig rabalder. Etter den verdensomfattende turneen «Once» fikk vokalist Turunen et åpent brev fra de øvrige bandmedlemmene. Der sto det at bandet hadde bestemt seg for å fortsette, uten henne. De mente samarbeidet med Turunen og hennes mann og manager Marcelo Cabuli hadde blitt for vanskelig.

Nightwishs nye vokalist ble svenske Anette Olzon, som var blant 2000 som sendte inn demo til bandet.

Nedstemt av juryen

Olzon og resten av bandet tar med seg et heftig pyroshow til Borggården.

– Siden det er vår siste festivalkonsert, kommer det til å bli veldig energisk og noe litt utenom det vanlige, lover Holopainen og legger til at konserten vil bestå av en god miks gamle og nye låter.

Pyrotekniker Markku Aalto har i tillegg til jobben for Nightwish hatt ansvaret for pyroeffektene under finalen i Eurovision Song Contest de siste tre årene. Nightwish var selv med i den finske finalen i 2000. Publikum stemte bandet videre, men juryen nektet.

– Juryen ga oss bare ett poeng, slik at vi endte på tredjeplass. Det var en velsignelse; Eurovision representerer alt jeg hater innen musikk, forteller Holopainen.

Filmdebut i november

Bandet er aktuelt med sitt sjuende studioalbum «Imaginaerum». I november kommer filmen med samme navn. Det er et prosjekt Holopainen og regissør Stobe Harju har holdt på med i fire år.

– Etter det forrige albumet «Dark Passion Play» måtte vi finne på noe nytt, og ta det til et annet nivå. Det har blitt helt vilt, og filmen er veldig merkelig. Det er en blanding av drama og en musikalfantasi, forklarer han.

Nightwish dukker opp i to scener i filmen, men ellers er det profesjonelle skuespillere som gestalter rollene. Filmen, som plata, handler om den gamle og demente komponisten Tom som går inn i barndommen. Filmen har finsk premiere 23. november, og om den ikke får norsk premiere, lover Holopainen at den blir utgitt på dvd.

Nightwish er aktuell med sitt sjuende studioalbum «Imaginaerum». I november kommer filmen med samme navn.