– Dette er egentlig å imøtekomme det behovet mange har etterspurt for Trondheim som konsertby, sier Morten Wolden.

I sitt forslag til vedtak går kommunaldirektøren for kultur og næring inn for en prøveordning der festningen kan brukes til større utendørskonserter i 2013 og 2014. Erfaringene fra dette skal evalueres og danne grunnlaget for en sak om fremtidig bruk av området.

– Vi har ikke hatt noen fast arena. Hvis vi ønsker å være en konsertby på nivå med Oslo, Bergen og andre, er vi avhengig av å ha en fast arena der arrangører kan booke seg inn, sier Wolden.

To årlige storkonserter

I forslaget foreslås det et tak på to større arrangement årlig i perioden 10. juni til 1. september, med en publikumskapasitet på 10000 til 35000, og i tillegg inntil tre konserter med maks 12000 publikummere.

Det stilles samtidig visse krav til arrangørene. Blant annet må grøntarealet sikres best mulig, man må ha gode løsninger i forhold til publikumslogistikk og festningsparken skal i størst mulig grad holdes åpen for allmennheten.

I bunn for vurderingen ligger blant annet en rapport fra PrivewaterhouseCoopers (PwC) som på oppdrag fra Trondheim kommune har foretatt en mulighetsstudie av festningen som arena. «I utgangspunkt er Festningen egnet for å skape unike konsertopplevelser og kan utvikles til et svært attraktivt sted både for artister og publikum», heter det i rapporten.

– Det er selvsagt svakheter. Det er ikke alle som er glade for at vi skal begynne å arrangere konserter der. Det vil medføre betydelige trafikk og støy, og vi må stenge deler av området i perioder. Men før vi har prøvd det, vet vi ikke hvor belastende det er, verken for naboer eller beplanting og underlag, sier Wolden.

Det beste alternativet

I forkant av prøveperioden vil kommunen gjøre noen enkle tiltak for å legge forholdene til rette. Som å forsterke stier, fjerne noen trær og gjøre noe drenering. Men de store investeringene – med permanente løsninger for strøm, vann kloakk, drenering og annen infrastruktur – utsettes til etter evalueringen.

I sin rapport har PwC også sett på alternative areaner som Lerkendal, Duedalen, Granåsen, Brattøra, Leangen og Trondheim Torg. Ingen kommer like godt ut som festningen.

– Har dere vurdert alternativ lokalitet godt nok, Wolden?

– Det er store ankepunkt mot alle de andre alternativene. For meg er det soleklart at de er festningen vi bør gå for. Vi kunne kanskje gått dypere inn i de andre alternativene, og det kan det godt hende vi gjør når vi skal evaluere. Festningen har en fantastisk beliggenhet, med en ramme og en stemning som er helt unik.

Rådmannens innstilling er sendt videre til formannskapet, og skal behandles i kulturkomiteen 30. oktober. Den endelige politiske beslutningen fattes i bystyret tidlig i november.

Stor politisk enighet

– Vi har gjort en faglig vurdering av dette etter bestilling fra politikerne. Sannsynligheten for at det vedtas er svært stor, sier Wolden.

Leder i kulturkomiteen Erling Moe (V) deler Woldens syn.

– Min følelse er at det er stor politisk stemning for å få dette på plass, sier Moe.

At Trondheim nå får en storkonsertarena, betyr ikke at konsertene kommer av seg selv.

– Har dere fått signaler fra arrangører?

– Ja, det er enkelte som ønsker å arrangere. Jeg håper vi får prøvd ut dette. Vi er i bakleksa når det gjelder denne type konserter. Det kan ikke rockebyen Trondheim være bekjent med, sier Wolden.