Soloartistene utgjør en over tredel av de 20 navnene som er plukket ut til Trondheim Calling fra en bunke på 170 innsendte demoer.

Blant de utvalgte finner vi Brita Lyon, opprinnelig fra Asserøya i Bjugn. Hun flyttet til Trondheim som 15-åring for å danse ballett på videregående, men ble fort oppslukt av musikken. Siden dro hun til England, men bor nå i Oslo.

– Jeg håper å få hilse på masse nye folk, både publikum og bransje, og at alle kommer tilbake når jeg skal ha plateslipp i Trondheim litt senere, sier hun om forventningene til Trondheim Calling-deltakelsen.

Klikk på bandnavnene for å høre musikk

– Kommer ingen vei alene

For rundt ett år siden ble Brita kåret til Ukas Urørt på NRK P3 med «Miss Moon», siden har hun blitt håndplukket til å varme opp for Sondre Lerche og til å spille på toårsdagen for feinschmeckermagasinet ENO.

– I løpet av året har jeg lært at det handler mye om å jobbe med bra folk, både når det gjelder musikken, det visuelle og bransjedelen. Man kommer ingen vei alene. Litt bakvendt for meg, siden jeg trives som ensom ulv, sier Lyon, som forteller at de fleste låtene hennes starter som bilder, og at mye av jobben består i å oversette dem til tekst og musikk. Sangene hun har gitt ut til nå har variert fra det støyende til det dempede og vakre. Lyon liker kontrastene, for eksempel har hennes nye singel «All Illusions» en vakker melodi, men en konfronterende tekst.

– Ingen av mine viktigste forbilder synger særlig pent, motstand er viktig, sier hun.

Kjenninger og nykommere

Hun får følge av et stort knippe soloartister under Trondheim Calling. Valverde byr på snirklete akustisk pop. Stina Stjern har allerede et kritikerrost album baks seg, mens Pelbo-vokalist Ine Hoem har stablet et mer poppreget soloprosjekt på beina. Kari Harneshaug fikk mye skryt for sitt debutalbum tidligere i år. Emilie Nicolas Kongshavn blir på sin side beskrevet som en mulig arvtaker til Hanne Hukkelberg. Ole Torjus beskriver musikken sin som emosjonell og melodisk elektronika basert på organiske lyder. Sammen med folkE, som blander folkemusikk og elektronika, tradisjonell og moderne dansemusikk, representerer han den elektroniske musikken.

Dekstra Large kommer fra Sandnessjøen, men er i ferd med å bli sentral i Trondheims hiphopmiljø og slipper soloalbum i desember, mens Essay representerer en mer pop- og listeorientert hiphopretning.

Shoegaze og deltablues

Det er selvsagt band på lista også. VHS Dream er noe av et shoegaze-stjernelag, med folk fra blant annet Dråpe og Angelica's Elegy. Sun In Sound har rukket å bli sammenlignet med selveste Flaming Lips, mens Woodland spiller amerikansk deltablues. Oskar Yazan Mellemsether fronter Ósk, som også har medlemmer fra Broen, Snøskred og Chili Vanilla. Medlemmene i The Airborne Highfives har bakgrunn fra punk og metalcore, men her handler om melodisk rock med store refrenger.

De som liker det hardt kan glede seg til tomannsbandet Barren Womb, oppstått fra asken av Like Rats From a Sinking Ship. Et medlem fra LRFASS er også med i Døden, som ellers teller medlemmer fra The Reilly Express, Disko Violente og Desperado. Årets yngste band blir Capillary, fire 16-åringer som spiller organisk og progressiv metal, mens SKUR gir oss en dose klassisk trønderpunk med rølpetekster på dialekt. I tillegg kommer grindcorebandet Forræderi.

Mye nytt for juryen

Juryen har bestått av Tete Lidbom (P3/Urørt), Andrew Anfinnsen (Brukbar/SUPA), Erik Bruset (artist i G.O.D.S.), Per Jørgen Pedersen (Universal) og Mirna Aleric (Studentersamfundet). Prosjektleder for Trondheim Calling, Thomas Ryjord, var juryleder uten stemmerett, og forteller at en gledelig stor del av musikken var ukjent for juryen.

– Vi hører et større spenn i det folk driver med, det jobbes godt i nye og ulike miljøer og ikke minst er det mye samarbeid på tvers av sjangre, sier Ryjord.

I fjor fikk Trondheim Calling kritikk for lav kvinneandel blant artistene, og selv om de ifølge Ryjord har en grunnleggende målsetting om likestilling, var det aldri aktuelt med kvotering.

– Trondheim er jo en liten by, så antallet vil alltid være litt tilfeldig og ulikt fra år til år. I fjor var det for eksempel forsvinnende få kvinner blant søkerne. I år utgjorde de derimot en stor andel, både som soloartister og i band der de står sentralt som vokalister eller musikere, forteller Ryjord. I tillegg til de 20 demobandene, vil ytterligere 20 navn bli plukket ut før det endelige programmet er klart.

– Det vil bli en blanding mellom noen flere demoartister, trondheimsartister som har kommet et steg lenger i løypa, samt noen inviterte fra andre steder, forteller Ryjord.

Trondheim Calling arrangeres for tredje gang fra 24. – 26. januar.