- Jeg vil bruke min stemme til å motivere til en artistkultur hvor man kanskje har glemt å bruke musikken til å formidle noe, forteller Marthe Valle engasjert.

- Det er ikke så lenge siden det var vanlig at artister brukte musikken til å formidle budskap, sier hun videre.

Adressa.no snakker med Valle mens hun sitter i båt i Lofoten på ferie og fisker. Det hindrer henne allikevel ikke i å fortelle ivrig om konflikten som har opptatt henne i mange år.

- Det begynte med at jeg reiste til Vestbredden i 2007. Da fikk jeg se hvordan okkupasjonen ser ut med egne øyne, og det ble den første av mange turer, forteller artisten, som ikke har lagt skjul på sin fortvilelse over konflikten, og da særlig lidelsene som rammer barna i Gaza.

Valle har engasjert seg sterkt i debatten. Hun har skrevet flere innlegg i norske aviser, og er aktiv på sosiale medier, med åpen facebook-profil. Nå gir hun ut singelen «Mamma» i samarbeid med Norsk Folkehjelp, der deler av inntektene går til organisasjonens arbeid på Gaza. Singelen skulle egentlig slippes i september, men Valle mente at konflikten nå er så alvorlig, at hun fremskyndet prosessen.

- Jeg er stolt over samarbeidet, forteller hun.

- Låta handler om hvordan det er å være mor i Gaza, sammenlignet med å være mor i Norge. Den handler om hvordan det er å leve i så stor frykt over lang tid, som de gjør der nede. Barna i Gaza har enorme traumer etter år med bombing, sier hun alvorlig.

Opplever mest støtte

Valle har opplevd en alvorlig trussel som følge av engasjementet. Den meldte hun fra om til politiet. Hun forteller også at hun til stadighet opplever negative kommentarer på nettet.

- Jeg har blitt vant til at det vekker sterke følelser. Heldigvis opplever jeg å få mer støtte enn negative kommentarer, og det er godt.

Valle har fått støtte av politikere som Eskil Pedersen og Snorre Valen på Facebook. Valle mener mange nordmenn er gode til å engasjere seg, men at det er rom for å involvere seg langt mer. Hun tror at folk kan ha vanskelig å ta inn over seg hva som foregår.

- Vi er så heldige som bor der vi bor, og har fred og ro rundt oss. Man må tørre å engasjere seg, sier hun bestemt.

Hennes eget engasjement har bare så vidt begynt.

- I august vil vi arrangere en kjempestor markering i Bergen, forteller hun.

Ved siden av artistkarrieren utdanner hun seg til å bli sykepleier, og hun vil også bruke utdannelsen til å hjelpe.

- Jeg ønsker å skrive en bacheloroppgave hvor jeg sammenligner forholdene på sykehusene der nede og i Norge, sier hun.

- Jeg vil fortsette å fortelle om hva som foregår til marerittet i Gaza er over, avslutter hun.