Noen og femti er ingen alder: Med en splitter ny dobbeltsingel viser Prepple, Kjartan, Aslak og Sola at når de er på sitt aller beste, har de mye av det gamle trøkket i behold.

Riktignok spiser de ikke lenger solnedganger som drops – men de har innsett at «det er ikke sunt å stadig spise stolthet til frokost». Det synger Prepple på «Har det på tunga», som er den klart beste av de to nye låtene.

LES OGSÅ: Dobbel dose DumDum

LES OGSÅ: Feiret Byscenens femårsjubileum

Den starter med et tungt, sugende groove og drar oss rett inn i Kjartan Kristiansens tekstunivers, som denne gangen minner om bandets gullalder. Som en streng politimann åpner Prepple med «trekk tilbake, trekk tilbake, her er det ingenting å se, ingen er døde». Men vi trekker oss selvfølgelig ikke tilbake, vi lener oss fram og får oppleve en tekst med flere doble bunner:

«Du får meg til å kjenne at jeg er i live/Så kom og riv klærne av meg/Så kan vi se på TV.» Det er fristende å sitere videre: «Jeg kunne tenkt før jeg snakka/Men hva skulle jeg sagt da.» «Jeg har det ikke i kjeften/Men det hender jeg har det på tunga.»

LES OGSÅ: Bok og vinylplater

Prepple synger med samme glød som vi husker fra glansdagene. Bandet er potte tett og har et fraspark som er like spenstig som tidlig på 90-tallet.

Flere andre har de siste årene gjort dem rangen stridig som landets beste rockeband, og deres siste par album har vært ujevne og med et blandet låtmateriale. På scenen har vi likevel sett at DumDum Boys på ingen måte er akterutseilt. Nå kommer de dessuten med en låt som sitter som et skudd.

LES OGSÅ: Duett med Bertine

Låt nummer to, «Tid og sted», har ikke samme suggererende effekt og er en lettvekter i sammenlikning. Åpningstaktene gir assosiasjoner til en av Bruce Springsteens mer lettbeinte poplåter. Temaet er et av rockens mest forslitte; tapt kjærlighet og håpet om gjenforening: «Sammen var vi alt/Alene er alt mørkt og kaldt.»

Men med sitt pulserende gitarøs er «Tid og sted» effektiv kraftpop, og låten kan bli en livefavoritt.

Spise stolthet til frokost? DumDum Boys kan unne seg helt annen føde.