«Katarsis» krever en tilstedeværende lytter. Bad Spits tekstunivers er fortsatt innsiktsfullt, samfunnskritisk og besnærende – sjelden har jeg hørt en artist sparke oppover på en mer treffende og elegant måte enn i trønderens tilfelle. Som på «Blinde menn», hvor samtidas ledere er gjenstand for kritikken: «Æ nøle med å si æ e en ny og bedre mann no/når det kjæm te verden e æ mindre blyg og mere vantro/vi har ledera i media som styre flere standpunkt/ med sine syke meninga og skyt nånn fler i kaldt blod».

«Arkana», Bad Spits skive og mesterverk fra 2011, var fortellingen om en mann på en søken etter svar. På «Katarsis» enser jeg noe av den samme undringen. Samtidig er Bad Spit tydeligere i sin tale, og tilsynelatende har han funnet noen av svarene han har lett etter: «Aldri gi opp kontroll på livet ditt/ buret i di hule hånd e der du hold din frihet i/trur itj men æ veit at æ kan gjør det æ vil/itj lenger brikke ført bak lys i et forførende spill».

Teknisk har veteranen alltid vært blant de ypperste i landet. Han har en overlegen timing, noe som gjør at det omfattende tekstuniverset kan fordøyes og forstås. Oppsettet på rimene er konstruert nærmest med en kirurgs presisjon og struktur. Et bevis for hvor nøye han er i sitt fag er rimene: Oppsettet er konstruert nærmest med en kirurgs presisjon og struktur.

Musikalsk er «Katarsis» derimot langt unna «Arkana», som i sin helhet var produsert av Bad Spit selv. Der sistnevnte var country- og folk-inspirert, hviler EP-en (produsert av Rite) mer på tradisjonell boom bap-grunn. Lydbildet er nok mer anonymt enn jeg kunne foretrekke, men ikke uten høydepunkter. «Lyden av løgn» drives nemlig frem av en fengende beat, og her gjør også Grotesk/Soinner en interessant gjesteopptreden. Mer av det, takk!

Han forblir kanskje en godt bevart hemmelighet, Bad Spit. Men på veien har den en gang så drøye rapperen blitt en alvorlig tenker med en stemme verdt å lytte til. På «Katarsis» er stemmen tydeligere – og mer passende – enn noen gang før.

Høydepunkt: «Lyden av løgn»

Anmeldt av ALEXANDER ØVERÅS KARLSEN