Foto: Richard Sagen

Det er over 25 å siden Manu Chao gjorde seg bemerket med sitt første band Mano Negra, som  var basert i hans hjemland Frankrike. Superstjerne ble hans først da han endret hovedbase til Spania, tok bandnavnet Manu Chao - og endret musikalsk profil fra balkansk/sigøyner/latino-crossover til mer rendyrket latinamerikansk festmusikk, fremført på spansk, fransk, arabisk og hva som ellers måtte passe.

Multietnisk orienterte Manu Chao har et sterkt politisk engasjement koblet med mildt sagt allsangvennlige låter. «Clandestino», «Me Gustas Tu», «Bongo  Bong», «Mr Bobby» er blant kjerne-låtene  i et repertoar som har hengt med bandet i over 15 år - og det er kanskje noen år for lenge.

Jeg tenkte ihvertfall det i starten av konserten på Roskildes hovedscene lørdag kveld. Det som var befriende energisk og overveldende  for ti år siden, fortonte seg noe mer formularpreget i 2014.

Men kvartetten tar seg knapt ett sekunds pause i løpet av en konsert på en og en halv time og etter hvert som bandets kvern malte og malte, ble jeg sjarmert og betatt nok en gang. Et mer insisterende og energisk band finnes knapt - de er skamløs publikumsfriende samtidig som de  har noe å melde. Blant det mest aktuelle organisasjoner som fikk høre det var FIFA - samtidig som Chao viste hengivenhet for de fleste søramerikanske lag som var med i turneringen.

Men på ett punkt mot slutten av konserten tippet det over igjen - repeteringen av la-la-la-refrengene og organiseringen av allsang ville liksom ingen ende ta. Det er ikke alltid for mye av det gode er vidunderlig, og Manu Chao anno 2014 virker i overkant forelsket i sin egen formel. De må passe seg.

Hadde ikke den gamle låtkatalogen, som også inkluderer låter med Mano Negro, vært såpass sterk, og hadde ikke engasjementet og formidlingsleden vært så overveldende, ville bandet vært dagers vært talte. I og med at de spiller med hjertet utenpå skjorta, fikk de nok en gang humøret og dansegleden i sving hos et fulltallig publikum.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Foto: Richard Sagen