Cuphead

PC / Xbox One

Jeg hadde tenkt å starte denne anmeldelsen med følgende setning: «Husker du tegnefilmene med Betty Boop og Koko the Clown fra 1930-tallet?» Men jeg kom ikke lenger enn til punktum i setningen før det slo meg at her var det snakk om en tidsforskjell på nesten 100 år.

Hvordan kan noen i dag huske 1930-tallet? Om du var syv år og så tegnefilmene fra Fleischer Studios i 1937 så er du 87  år i dag. Neppe den største kundegruppen for Studio MDHR som står bak ikke bare årets, men tiårets mest orginale videospill.

Litt bakgrunnshistorikk er på sin plass her. I 1934 begynte en mann med navn Joseph Breen sitt arbeide med å innføre The Motion Picture Procuctio Code i Hollywood. Kort fortalt så var dette en rekke lovpåbud om hva som var regnet som «akseptabelt innhold» i filmer. En slags moralkodeks for filmindustrien, om du vil.

Det tok noen år før denne loven hadde trengt inn i alle kriker og kroker i Hollywood og den største motstanden møtte lov -og regelverket hos tegnefilmbransjen og mest av alt hos Fleischer Studios.

Hagetrøbbel: Denne guleroten er den første bossen du møter. Ikke gjør den feilen å tro at det er en «snill» gulerot. Den er ganske så djevelsk.

Fleischer Studios sto bak en rekke tegnefilmer som var karakterisert av galgenhumor, surrealisme, psykologiske elementer og seksualitet. Inspirert av tysk ekspresjonisme hadde Fleischer Studios laget en rekke tegnefilmer som både var skremmende og opprørende. Studioets største suksess var filmene om Betty Boop, en løssluppen ung kvinne inspirert av jazz-alderens promikuøse syn på tilværelsen. Men også karakterer om Superman, Popeye the Sailor ( kjent som  Skipper'n i Norge) og Koko the Clown sørget for filmstudioets suksess.

Selv sett med dagens øyne er mange av Fleischer-filmene langt utenfor det vi betrakter som «sømmelig» innhold for animasjonsfilmer. Den kunstneriske kvaliteten derimot, var det ingen som tvilte på. I motsetning til Disneys strømlinjeformede animerte verdener og moralske fortellinger så var Fleischer-filmene ofte kaotiske og bisarre.

Cuphead tar utgangspunkt i Fleischer-filmene. Dette er et spill som ofte er grusomt nådeløst i sitt forsøk på å få deg til å mestre noe som i utgangspunktet synes å være umulig.

For Cuphead er et vanskelig spill. Veldig vanskelig.

I utgangspunktet så ser riktignok Cuphead ut som hvilket som helst annet barnevennlig plattformspill ( tenk Super Mario, Rayman og Sonic), men skinnet bedrar. Cuphead består hovedsaklig av såkalte «boss-battles» - kamper der du skal bekjempe en ekstra sterk fiende i forskjellige stadium. Om du noengang har spilt et videospill så vet du hva vi snakker om her. Tenk Super Marios kamper mot Bowser på slutten av en verden.

Slem halvmåne: Det tok artikkelforfatteren to timer og 57 forsøk før denne diabolske månen var bekjempet.

Cuphead består nesten utelukkende av slike boss-battles. Og alle sammen - uten unntak - er pinefulle og frustrerende opplevelser. Du vil oppleve å bli beseiret gang på gang på gang. Veien til suksess måles i sekunder og ikke minutter.

Men så var det dette med at øvelse gjør mester da. Fordi Cuphead har milimeterpresise kontroller og perfekt mønstergjenkjenning, så vil du oppleve å stadig gjøre det bittelitt bedre. Du vil  oppleve gleden av å rase gjennom en boss-kamp uten feil der du bare timer tidligere stanget hodet mot veggen. Fans av spill i Dark Souls -serien vil gjenkjenne denne tilnærmingsmåten å spille på.

Cuphead ser fantastisk ut. Ingen video kan forberede deg på det perfekte kaos som finner sted på skjermen første gang du tar kontrolleren i hånden. Av og til er det rett og slett for mange synsinntrykk å ta inn og du finner deg selv sittende med haka ned på brystet.

Cuphead er et strålende og unikt videospill. Men dette er ikke laget for barn. Karakterende er ofte skremmende ondskapsfulle og vanskelighetsgraden kan få selv den mest hardbarka spill-entusiast til å løpe gråtende hjem til mor. Men spillet er et mesterverk. Stor digital kunst av det slagete som om noen år vil ha gått inn i spillhistorien som en av de store klassikerne. Så om du føler deg tøff nok til å bryne deg på Cuphead så kommer anbefaler vi spillet på det aller sterkeste.