Tidslinjen: Hvordan de mange spillene i Zelda-serien henger sammen rent kronologisk har vært gjenstand for spekulasjon fra fansen i en årrekke. Nå har Nintendos offisielle tidslinje blitt frigitt.

Vi skriver «nesten» i parantes i tittelen fordi vi tar forbehold om at du faktisk eier en Nintendo GameCube og et eksemplar av spillet «The Legend of Zelda: Wind Waker», så så langt er det eneste i serien som ikke har blitt «digitalisert» over til en online-tjeneste ( men det kommer en HD-utgave mot slutten av året, dessuten så kan Wii-konsollen din spille GameCube-spill om du er så heldig å finne et eksemplar i brukthylla).

Merkedag

Men bortsett fra denne perlen så er 30. mai 2013 en merkedag for norske Zelda-fans. De to GameBoy-spillene «Oracle of Ages» og «Oracle of Season» som har vært nesten umulig å få tak i ( med mindre du var villig til punge ut store beløp på Ebay da) over en årrekke slippes i dag digitalt på Virtual Console til en billig penge.

Glemte skatter

«Oracle of Ages» og «Oracle of Season» ble opprinnelig lansert til konsollen GameBoy Color i 2001. Ved siden av «The Legend of Zelda: Minish Cap» så er disse de eneste i serien som ikke er laget av Nintendo selv. De tre spillene til GameBoy ble nemlig satt sammen av spillprodusenten Capcom ( «Devil May Cry», «Resident Evil») etter en streng oppskrift fra Zelda -og Mario -pappa'n Shigeru Miyamoto. Mange av fansen regner faktisk «Oracle of Ages» og «Oracle of Season» som noen av de beste i hele Zelda-kanonen.

Unik historiefortelling

«Oracle of Ages» og «Oracle of Season» byr på to historier om Link som begge på finurlig vis både foregår parallellt med hverandre, samt flettes sammen via en unik spillmekanisme. Du kan godt bare spille ett av disse, men da går du glipp av den totale historien som disse to spillene forteller.

Forvirrende tidsparadoks

I den offisielle tidslinjen til Zelda-universet som Nintendo selv offentliggjorde i fjor så befinner «Oracle of Ages» og «Oracle of Season» seg i tidslinjen som kalles «The Hero is Defeated». Mer presist så foregår handlingen etter «A Link to the Past», men før «Link's Awakening».

Her er oversikten over de 15 spillene i serien og hvor de kan skaffes fra:

The Legend of Zelda (1986). Kan lastes ned via Virtual Console til Nintendo Wii.

The Legend of Zelda II: The Adventure of Link (1987). Kan lastes ned via Virtual Console til Nintendo Wii.

The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991). Kan lastes ned via Virtual Console til Nintendo Wii, DS og 3DS.

The Legend of Zelda: Link's Awakening (1993). Kan lastes ned via Virtual Console til Nintendo Wii, DS og 3DS.

Les anmeldelsen vår fra 2007 her. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998). Kan lastes ned via Virtuale Console til Nintendo Wii og Wii U.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (2011). Kan lastes ned til Nintendo 3DS, samt kjøpes i butikk.

The Legend of Zelda: Majora's Mask (2000). Kan lastes ned via Virtuale Console til Nintendo Wii og Wii U.

The Legend of Zelda: Oracle of Season / Oracle of Ages (2001). Kan lastes ned via Virtuale Console til Nintendo 3DS fra og med i dag.

The Legend of Zelda: Four Swords Adventure (2002). Kan lastes ned via virtuale konsole til DS og 3DS.

Les anmeldelsen vår fra 2003 her. The Legend of Zelda: The Wind Waker (2002). Finnes kun som fysisk GameCube-spill. Er du heldig så finner du den i brukthylla til GameStop, men en HD-versjon av spillet vil bli sluppet for Wii U senere i år.

The Legend of Zelda: The Minish Cap (2004). Kan lastes ned via Virtuale Console til DS og 3DS.

The Legend of Zelda: Twilight Princess (2006). Kan fortsatt kjøpes i butikk til Nintendo Wii.

Les anmeldelsen vår fra 2007 her.The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (2007). Kan fortsatt kjøpes i butikk til Nintendo DS.

The Legend of Zelda: Spirit Tracks (2009). Kan fortsatt kjøpes i butikk til Nintendo DS.

Les anmeldelsen vår fra 2011 her. The Legend of Zelda: Skyward Sword (2012). Kan fortsatt kjøpes i butikk til Nintendo Wii.

Nyutgivelse: «The Legend of Zelda: The Wind Waker» kommer i HD-utgave til Nintendo Wii U senere i år.
Endelig i Norge: «Oracles of Season» og «Oracle of Ages» er fra i dag av tilgjengelig for 3DS via Virtuale Console på Nintendos online-butikk.