Trondheimsgutten Jakob Leirvik (18) var en av de 40 Idol-deltagerne som gikk videre til de direktesendte semifinalene som starter fredag. I TV 2-programmet i kveld vant han dommernes gunst med sin versjon av Justin Timberlakes «Mirrors».

- Det var en utrolig opplevelse, veldig artig og overveldende, sier Leirvik.

Hemmelighold

Det var i juni i år videregående-eleven stilte på Idol-audition i Trondheim. Nå har han holdt semifinaleplassen hemmelig for venner og bekjente, med unntak av noen lærere på skolen.

- Det har vært litt vanskelig å konsentrere seg og fokusere på leksene når jeg vet at jeg skal synge på direktesendt tv, men jeg har prøvd å komme litt i forkant med skolearbeidet, sier 18-åringen som er i Oslo og forbereder seg til fredagens sending.

Musikk har vært en viktig del av Leirviks liv så langt. Han har vært pianoelev ved kulturskolen, og de siste årene har han jobbet mer målrettet med sangtimer og flere opptredener bl.a. med søsteren Amalie. De deltok også på årets Ungdommens kulturmønstring.

- Lærer utrolig mye

- Hvorfor meldte du deg på?

- Jeg meldte meg på dagen før fristen. Jeg så alltid på Idol da jeg var mindre og husker godt da Kurt Nilsen vant. Det virket veldig kult. Og nå kom jeg frem til at det tida for meg å gjøre dette, sier den unge sangeren.

Etter mye venting fikk han endelig slippe inn til dommerne på audition.

-Det var litt uvirkelig å sitte foran dem å skulle synge og få en tilbakemelding fra profesjonelle musikere. Men når jeg begynte å synge slappa jeg av, da var det bare artig.

Uansett hvordan det går ser Leirvik på Idol-opptredenen som god erfaring på veien videre.

- Jeg lærer utrolig mye her, og akkurat nå tenker jeg på å på folkehøgskole med musikklinje. Det avhenger også av hvordan dette går, og hvilke muligheter det gir.

Inspirert av Bernhoft

-Hvem er dine forbilder?

-Da jeg startet å synge på ordentlig for noen år siden var Jarle Bernhoft mitt store forbilde. Vi har ikke så lik stemme, men han har inspirert meg til å synge og ha det artig med musikk.

Fredag synger han «Stay with me» av Sam Smith.

En ny trøndersjanse

Etter at Idol-dommerne Tone Damli, Kurt Nilsen, Gunnar Greve og Esben «Dansken» Selvig hadde plukket ut 39 av 40 semifinalister sto to deltagere igjen. Men dommerkvartetten greide ikke bli enige om det var Stian Kalvenes Bolstad (30) fra Bergen eller Thomas Løvseth (24) fra Buvika som burde få den siste semifinaleplassen. Derfor blir det nå opp til seerne å avgjøre hvem som skal få den siste plassen. Avstemningen foregår på tv2.no og resultatet kommer først under fredagens direktesending hvor åtte semifinalister skal til pers. To går videre inn i finalerundene.

Synger Urban

Dersom Løvseth går videre og får synge fredag lover han en versjon av Keith Urbans «Days Go By». Dommer Gunnar Greve kalte tidligere i høst Thomas for «det nærmeste jeg noen gang har vært en ny Kurt Nilsen».