Årets søkertall er 0,8 prosent færre enn i fjor, men fortsatt har over 103 000 levert sin søknad til høyere utdanning. Det viser tall som ble offentliggjort fra Samordna opptak onsdag ettermiddag.

– I fjor merket vi finanskrisen med uro på arbeidsmarkedet. Nå er forholdene i arbeidsmarkedet bedre. Likevel har vi omtrent like mange søkere i år som i fjor sier utdanningsminister Tora Aasland (SV) til NTB.

De yngste ivrigst

Ifølge Samordna opptak er det et trangt arbeidsmarked og store alderskull som er hovedårsaken til de høye tallene de siste årene.

Det er de aller yngste studentene som øker mest. Det er flere mellom 20-23 som søkte i år enn i fjor, mens aldersgruppen over 24 år har holdt mer igjen.

Medisinfagene er fortsatt blant de mest populære. 3000 søkere har søkt på til sammen 600 plasser.

Mediefagene har en nedgang på 13 prosent.

Vil bli lektor

På NTNU i Trondheim er det lektorfaget som er mest populært. Faget har hele 18,4 prosents økning i år. 424 har NTNUs lektorutdanning på toppen av ønskelisten, 100 med realfag som spesialitet.

– Dette er svært gledelig, og i tråd med både våre ønsker og nasjonale behov. Læreryrket har stått veldig i fokus de siste årene, og vi er selvsagt stolte over at våre tilbud er så populære, sier rektor på NTNU Torbjørn Digernes i en pressemelding.

10 587 har NTNU øverst på ønskelisten. Det er en svak nedgang fra i fjor. Språkfagene på NTNU fikk den største nedgangen.

– Det er en nasjonal utfordring at interessen for språkfagene er dalende, - behovet for språkkunnskaper vil neppe synke i en stadig mindre verden, sier Digernes.

45 prosents økning

Kanskje den største søknadsøkningen er det audiografutdanningen på HiST står for. I år er det 45 prosent flere som søkte sett mot fjorårets tall. Også bioingeniør (20 %), sosionom (9,18 %), vernepleier (13.58 %) og ergoterapeut (5,56 %) har store økninger. Til sammen 4933 søkere har HiST som sin førsteprioritet.

Økning på HiNT

1462 søkere hadde Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) som sitt førstevalg, noe som er en oppgang på 1,5 prosent.

- Vi er godt fornøyd med søknadstallene. Tallet er et uttrykk for at studiene våre er attraktive. Fornøyde studenter er våre beste ambassadører, og vi har mange fornøyde studenter ved HiNT, sier studiesjef Sølvi Sandnes.

På HiNT er det trafikklærerutdanningen som har trukket flest søkere.

410 søkere har Dronning Mauds Minne som sitt førstevalg.

Kvinner på topp

Det er langt flere kvinner som ønsker utdanning enn menn. 41 prosent av søkerne er menn, men det er en økning siden 2009.

103 400 søkere ønsket høyere utdanning i år Foto: VEGARD EGGEN