– Foreløpig har siktede kun forklart seg om de faktiske forholdene rundt hva som skjedde drapskvelden. I tillegg til å se nærmere på omstendighetene rundt selve hendelsen, vil vi fokusere på hva det er som utløste den. I denne sammenheng vil vi innhente helseopplysninger om siktede, samt kartlegge hans familierelasjoner og oppvekst. Et viktig vitne i denne sammenhengen blir hans eldre bror, men vi vil også avhøre vitner fra mer perifer slekt, opplyser politiadvokat Sindre Stave ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

LES OGSÅ: Funnet i hvert sitt rom

Han legger til at det er politiets plikt å også etterforske momenter som kan være til gunst for siktede.

Ifølge hans advokat Torfinn Svanem har 21-åringen flere ganger vært innlagt på en psykiatrisk institusjon.

– Hans psykiatriske historie har vesentlig betydning for forsvaret. Jeg har i dag hatt en tre timer lang samtale med min klient om oppholdene hans på psykiatrisk institusjon, sier Svanem.

Han understreker at den psykiatriske primærundersøkelsen etter drapene konkluderte med at det var tvil om mannens tilregnelighet i gjerningsøyeblikket.

Usikre på tidspunkt

I utgangspunktet skulle politiet fortsette sine tekniske undersøkelser på åstedet i går, men disse ble utsatt til i dag, på grunn av kapasitetsproblemer etter drapet på Heimdal i helgen.

- Fortsatt vil vi foreta en del undersøkelser for å sammenlikne forklaringene hans med tekniske funn på åstedet, opplyser politiadvokat Stave.

– Hvorfor fortsette tekniske undersøkelser hvis siktede har erkjent forholdet?

– Hensikten er å etterprøve siktedes forklaring. Dessuten ønsker vi å tidfeste hendelsen nærmere. Nå jobber vi ut fra at drapene skjedde mellom klokken seks og klokken ni om kvelden. Vi vet ennå ikke hvor lang tid det er gått mellom de to dødsfallene, sier politiadvokaten.

– Hvilken betydning har vitneavhør hatt i etterforskningen?

– Først og fremst har de hjulpet oss til å redusere tidsrommet drapet har blitt gjennomført innenfor. Men de har også bidratt til å gi oss et innblikk i familien, sier politiadvokaten.

Forhåndsberammes til uka

Politiet har ennå ikke tatt stilling til om det vil foretas en rekonstruksjon av dobbeltdrapet.

– En rekonstruksjon er en ressurskrevende jobb, som vi kun vil utføre om det blir nødvendig. Om det neste avhøret av siktede går greit, vil vi ikke foreta noen rekonstruksjon.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Jostein og Lin Shu-Fen Stolpnessæter ble drept som følge av skader etter slag- og stikkvåpen. Politiet vil foreløpig ikke gå ut med nærmere detaljer om hvilken type våpen som ble brukt.

Etter alt å dømme vil tidspunktet for rettssaken bli klart i slutten av neste uke. De psykiatrisk sakkyndige vil sannsynligvis være ferdig med sine undersøkelser av siktede i begynnelsen av oktober.

LES OGSÅ: Konflikt med moren

Kriminalteknikere på åstedet i Hemne. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN
Foto: GLEN MUSK