Vil reddes: Kommuekreditt og administrerende direktør Arnulf Arnøy klarer ikke å konkurrere om lån til kommunene. Nå ber banken regjeringen steppe inn. Foto: JENS PETTER SØRAA

Det er representantskapet i banken som i et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg ber regjeringen ta nødvendige grep.

Kommunekreditt er eid av Eksportfinans og leverer finansieringsløsninger for investeringer i kommunesektoren og til annen offentlig infrastruktur. Dette skjer i konkurranse med Kommunalbanken, men på grunn av tap hos Eksportfinans er nå rentene hos Kommunekreditt nå ett prosentpoeng høyere enn hos konkurrenten.

40 mill. mer

– Representantskapet i Kommunekreditt er forundret over at staten med 15 prosent eierskap i Eksportfinans ser på denne utviklingen uten å gjøre noe. I den nærmeste tiden må kunder med lån i Kommunekreditt betale nærmere 40 millioner kroner mer i renter i måneden enn kunder i Kommunalbanken. Dette er en konsekvens av den vanskelige finansieringssituasjonen i morsselskapet Eksportfinans, skriver representantskapet i brevet som er undertegnet av leder Jan Davidsen og nestleder Eva Lian.

Mens staten har lånt milliarder til eieren Eksportfinans for å redde arbeidsplasser i industrien, men for Kommunekreditt er situasjonen like fastlåst. Banken mener derfor at det er kommunene som betaler for at industrien skal få lån.

– Mange er overrasket over at løsningen for Eksportfinans og eksportnæringen ikke førte til bedre vilkår også for Kommunekreditt. Kommunene ønsker konkurranse mellom jevnbyrdige konkurrenter, og ser nå at det tidligere har gitt gunstig finansiering. Slik situasjonen er nå må kommunene betale mer i renter, sier administrerende direktør Arnulf Arnøy til adressa.no.

Ønsker statlig eier

Sparebank 1 SMN fronter et kjøp av Kommunekreditt på vegne av Sparebank 1 Gruppen, men representantskapet mener et eierskifte vil trenge statlig støtte gjennom eierskap og lån eller garantier.

De ber derfor statsministeren vurdere egnede former for statlig støtte slik at banken fortsatt kan bidra til konkurranse på kommunelånsmarkedet, og mener dette best kan løses gjennom et at staten eier majoriteten av banken.

De peker på at statsforetaket SIVA, som også ligger i Trondheim, er lansert som en mulig eier av banken.

– Representantskapet ser på en slik løsning som positiv både for kommunene og Kommunekreditt, skriver de i brevet til Stoltenberg.

I et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg ber Kommunekreditt om hjelp fra regjeringen. Foto: SCANPIX