–Vi lager kun fem viner, i de opprinnelige, klassiske Valpolicella-stilene. Vi ønsker ikke å tukle med tradisjoner og historiske verdier, det vi serverer skal være så ekte som det er mulig å få det, sier Luca Speri, en av flere Speri-arvinger som i syvende generasjon nå styrer vinhuset Speri Viticoltori.

Økologisk sertifisert

Speri eier rundt 60 hektar i Classico-sonen i Valpolicella. Etter at de fra og med 2015-årgangen er økologisk seritfisert kan de heller ikke kjøpe druer fra andre. Produksjonen på maks 380 000 flasker vil altså ikke bli økt i årene fremover, heller tvert om. I noen (vanskelige) år er volumet 30-40 prosent mindre.

–Vi forsøkte å legge om til organisk produksjon for 15 år siden, men det viste seg å være for vanskelig. Nå har vi funnet formelen. Med organisk dyrkning må du tilbringe mer tid i vinmarkene, være mer «hands on», fastslår Luca.

Ikke i alle år

Kvalitetsfokuset er så sterkt at de i 2014 besluttet ikke å lage Amarone-vin i det hele tatt. Da gikk de beste druene inn i Valpolicella Classico-vinen. For noen år siden meldte Speri seg ut av den lokale produsentforeningen fordi de (foreningen) ikke ville stille tøffe nok krav til amarone-produsentene.

–Egentlig synes jeg det er synd at det er blitt så stort fokus på Ripasso- og Amarone-viner. For det var med Valpolicella-vin det hele startet, det er det som er det opprinnelige. En Valpolicella ble født til å være på bordet, for å drikkes, nytes og kombineres med mat. Når det er sagt, så var Speri en av de første som begynte å lage Amarone-viner på 50-tallet. Den gangen var det kun 6-7 produsenter som laget 8-900 flasker i året. I dag er det 350 vinhus som selger Amarone, 15 millioner flasker totalt. En enorm vekst, fastslår Luca Speri.

Myke og elegante

Han føler at det er viktig å fortelle om hva som er de ektefødte vinene fra Valpolicella, rett og slett gå litt mot trendene. I både Ripasso- og Amarone-vinene fra Speri er restsukkernivået begrenset til et minimum. De skal være tørre, fruktige, myke og elegante, ikke pompøse og overekstrakterte. Det er derfor Speri Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2013 kanskje er den beste ripasso-vinene på markedet.

–Italia har tre store viner; Barolo, Brunello og Amarone. Men bare Amarone starter med A, fleiper Luca som i samme åndedrag påpeker at hans far var leder av det lokale consorzio da Valpolicella Amarone ble en egen appellasjon i 1989. Samme mann skrev i 1974 «den eneste Amarone» på etiketten til familiens supervin.

–Min far fastholder at det er gjennom å lage en god Valpolicella og en god Recioto du bekrefter at du er en god produsent.

Kasser med innhøstede corvina-druer.
Amarone-druer på tørkeloftet.