Familien Schaefer har en lang historie i Moseldalen. Allerede i 1121 ble det nedtegnet at Schaefers laget vin med druer fra vinmarkene som i dag benevnes Graacher Domprobst, Graacher Himmelreich og Wehlener Sonnenuhr.

De har også skriftlige bevis på at de eide egne vinmarker alt i 1590. Et tredje viktig år for familien er 1835, da Johann Schaefer giftet seg med Anna Catharina von Meyerbach. Hennes våpenskjold preger etikettene på Schaefer-vinene.

I en egen klasse

Det er vanskelig å finne noen som kan sammenlignes med Weingut Willi Schaefer. Alt er så personliggjort, tradisjonalistisk og perfeksjonert. Familien eier kun tre-fire hektar med vinmarker, og har en årlig produksjon på minst 25000 flasker. Da kan du formelig kjenne at Schaefer-familien nærmest har kjærtegnet vindruene frem til plukking og produksjon.

–Vi plukker ikke en eneste drue uten at vi har smakt oss frem til at innhøstingstidspunktet er absolutt perfekt. Det er ikke analytiske data som bestemmer. Oechsle (sukkerinnhold) eller syrenivå kan være hva det vil hvis vi mener druene er klar for innhøsting. Det samme skjer når vi presser druene og gjærer vinen. Det er hva vi smaker underveis som bestemmer hva vi gjør til enhver tid, forklarer Christoph.

Han kom inn på eiersiden i 2002 og tar mer og mer over hovedansvaret fra faren Willi Schaefer.Hele familien tenker vinDet er ikke vanskelig å tenke seg hva samtaleemnet helst er hjemme hos Christoph og ektefellen Andrea. De møttes da begge studerte vin i Geisenheim.

–Vi er rimelig opptatt av å diskutere vin, ja, smiler Andrea.

Kun riesling

Vin hos Schaefer er identisk med hvitvin laget kun på rieslingdruen. Schaefer er hellig overbevist om at ingen annen drue trives så godt i de steinrike, stupbratte åssidene. Der gjøres et nitid arbeid for å få best mulig råstoff. Christoph påpeker at klarer du å ha sunne, balanserte vinstokker, så får du også sunne, balanserte viner.Best på sødmeSom sin far rendyrker han det som Mosel-dalen er best på, viner med en del restsødme.

Schaefer lager så lite tørre viner at det knapt er grunn til å spørre om å få kjøpe. Volumet av de sødmefulle er også begrenset, men den norske importøren har så godt renomme hos Willi og Christoph at de hvert årlig tilgodesees med mer vin enn folketallet i Norge skulle tilsi.

Det skal vi være takknemlige for, for mer elegante, karakterfulle og tiltalende viner med et langt liv foran seg er det vanskelig å finne.

Akkurat nå er to Schaefer-viner å få kjøpt på Vinmonopolet: Graacher Domprobst Auslese 2009 og Graacher Himmelreich GG 2012.

Andrea og Christoph Schaefer. Foto: ULF DALHEIM