Den siste portugisiske kongen ble styrtet i 1910. Fra da av har landet vært republikk, i lang tid også et diktatur. Det siste kongepalasset sto ferdig i 1907, men siden kongefamilien ble fratatt makten, fikk de aldri tatt det i bruk. I privat eie har Palace Bussaco laget en legendarisk vin helt siden 1917.

Opprinnelig måtte du dra til Palace Bussaco, i dag et av Portugals mest spektakulære hoteller, og bo der, for å kunne få smake to av landets mest spennende og beste viner. Men for åtte-ni år siden tillot nåværende eier, Alexandre Almeida Hotels, at noen utvalgte distributører skulle få kjøpe noen kasser. Slik havnet Bussaco Branco 2009 på Vinmonopolet, i et ytterst begrenset volum.

Portugals Château Musar

Det handler om en vin som i seg selv er en historisk overlevning, laget for første gang i 1917. Med druer hentet fra de to regionene Dão og Bairrada. Encruzado, bical og maria gomez for den hvite utgaven, baga og touriga nacional for den røde. Det helt spesielle er vinenes lagringspotensial. I kjelleren på Bussaco Palace Hotel ligger hvite viner tilbake til 1944, røde tilbake til 1945. Drar du dit får du nyte dem for en relativt rimelig penge...

Alle er imponerende vitale ennå i dag. Selv drakk jeg en rød 1983 der sist sommer. Den var fortsatt superfrisk og ungdommelig. En naturlig sammenligning i stil og smak vil være Château Musar fra Libanon. Men Bussaco-vinene er kanskje enda mer unike.

Barfot-munkene

Å besøke Palace Bussaco er utvilsomt en «once in a lifetime»-opplevelse, helt klart «verdt en egen reise» som det heter om Michelin-guidens beste trestjerners restauranter. Slottet som Portugals siste konger, Carlos I (skutt på åpen gate i Lisboa i 1908) og sønnen Manuel II (styrtet i 1910), aldri fikk glede av som et staselig kongelig feriested, ettersom 5. oktober-revolusjonen i 1910 førte til at landet ble republikk, er en kaskade av eleganse, overdådig arkitektur, stukkatur og portaler. Det ligger i tillegg midt inne i en bortgjemt nasjonalpark hvor barfot-munker i årene fra 1628 til 1834, plantet over 300 forskjellige tretyper fra hele verden, brakt hjem av de portugisiske erobrerne. Bare det en egen attraksjon i seg selv.

Beliggenheten er midtveis mellom Lisboa og Porto, på et høydedrag kalt Serra do Bucaco overfor byen Luso. Det var grunnen til at Alexandre de Almeida valgte sin noe uvanlige druesammensetning. Han ville skape en vin på det beste av råstoff fra de to nærliggende vinregionen, Dão og Bairrada. Bussaco har ikke egne vinmarker, men kjøper råstoffet og får laget vin etter sin helt særegne oppskrift.

Lovende fremtid

De hvite kan fremstå som svakt oksiderte, men med et ufattelig spekter av ulike aromaer: fra nøtter, honning, marsipan, steinfrukt og blomster til teblader, brent sukker, tørket appelsinskall og petroleum. Men mest imponerer den fenomenale syren og friskheten, selv i eldgamle årganger.

Rød Bussaco, benevnt Reserva, er minst like spennende aromatisk som den hvite. I bunnen ligger en seng av solbær og bringebær, som toppes med treverk, røyk, kaffe, lær, kanel, lakris og steinmineraler. En vin å lukte på og smake på i timevis. Bruk tid på Bussaco-vinene og du vil oppleve det som av en besøkende ble beskrevet som en strålende fortid, nydelig samtid og en lovende fremtid.

Bussaco Branco 2009, varenr. 1982701, kr. 469,90 i bestilling.

Importøren opplyser at både hvit og rød Bussaco i flere årganger kan bli tilgjengelig i et lite kvanta over nyttår. Følg med!

Foto: ULF DALHEIM
Foto: ULF DALHEIM