Piemonte har druer og viner for enhver anledning, og for de fleste matretter. Hvite arneis går fint til skalldyr, pasta med sjømat eller salater. På den røde siden har vi først dolcetto-druen, som gir friske, saftige og gjerne ukompliserte viner, for lette måltider, lyst kjøtt eller hvit fisk. Barbera-druen tåler adskillig mer, da snakker vi om gryteretter, grillet kjøtt eller småvilt, samt ibericosvin. Så har vi selve kongen, da, nebbiolo, druen som takler solide utfordringer, som lam, hjort, elg, ryper og reinsdyr.

Også til desserter

Men vi er ikke helt i mål ennå, for vi skal vel ha desserter i høst også? I så måte byr Piemonte på verdens beste vin til fruktdesserter, jordbær og is: Moscato d'Asti, på druen moscato (muskatell). Lett perlende, frisk og søt, dessuten med så lite alkohol (5-6 prosent) at du kan unne deg to glass eller mer. Kommer det andre søtsaker på bordet, for eksempel noe med sjokolade, så henter vi frem en vin laget på brachetto-druen.

Jeg nevnte vinhuset Marchesi di Barolo innledningsvis. Det var ikke uten grunn. Det var nemlig her det moderne, piemontesiske vineventyret startet, rundt 1850, og med en fransk adelskvinne som primus motor.

Skapt i en stall

Juliette Colbert de Maulévrier var barnebarn av solkongen Ludvig den 14.s finansminister, filantrop og nysgjerrig på det meste. Hun giftet seg med den italienske markien Carlo Tomcredi Faletti, og ble med ektemannen fra metropolen Paris til landsbyen Barolo. Her på slottet til Faletti-familien, nede i stallen til hestene fant hun ut at de noe utilgjengelige nebbiolo-vinene som vanligvis ble servert, endret både karakter og tilgjengelighet hvis de fikk noen tid (gjerne år) på nøttefat. Der og da ble de senere så verdensberømte Barolo-vinene skapt.

Fem generasjoner Abbona

Da fruen døde ble hennes «oppfinnelse» tatt videre, etter hvert av Abbona-familien som først overtok kjellerne, senere vinmarkene og i dag også mesteparten av slottet. Den første Abbona, Pietro, ble den ubestridelige patraren av Barolo, mens hans etterkommer i fjerde og femte generasjon, ekteparet Anna og Erneste Abbona og deres to barn, i dag fører arven videre på en stolt måte.

Og her er jeg ved konklusjonen: Vinhuset som i dag heter Marchesi di Barolo lager årlig over 1,5 millioner flasker, på alle de før nevnte druene. Marchesi-vinene kan derfor ta deg med på hele rundreisen blant Piemontes fremste druetyper som dyrkes i det som benevnes Langhe-åssidene.

Gunstig priset

Langhe er et keltisk ord som kan oversettes med «striper av land». Jordsmonnet varierer fra vinmark til vinmark, mikroklimaet likeså. Derfor er det fritt frem for å produsere en stor portefølje av forskjellige viner.

Det fine, for deg, med Marchesi-vinene, er at hele 11 Marchesi-viner er tilgjengelig, blant annet Ruvei i basisutvalget. Prismessig ligger de også gunstig an i forhold til mange av konkurrentene i Piemonte.

Vinentuasiaster på besøk i de historiske kjellerne hos Marchesi di Barolo. Foto: ULF DALHEIM
Klar for vinsmaking hos Marchesi di Barolo. Foto: ULF DALHEIM