Det er det hotteste hotte innen vin akkurat nå, det å lage vin på pinot noir-druer. Hele den «nye» vinverden gjør det: USA, Australia, Chile, New Zealand, Argentina og Sør-Afrika. Samt naturligvis mange produsenter i de etablerte klassiske vinlandene, som Italia, Tyskland, Østerrike, Spania og Portugal.

Spania imponerte

Så da var det naturlig å finne ut hvor man skal gå for å finne interessante pinot noir-viner, hvis vi bestemmer oss for å glemme Frankrike for en stakket stund. Derfor var temaet på den store vinmessen Høst-VinPuls nylig nettopp det å kåre messens beste pinot noir utenfor Frankrike. Det var da Spania leverte imponerende bra!

Over 30 forskjellige viner fra ni vinproduserende land var meldt opp til konkurransen. Ekspertjuryen smakte alle blindt, og plukket ut tre finalister som publikumsjuryen skulle velge vinneren blant. Også her var det blindsmaking. Den første overraskelsen var at det blant de tre finalistene var to spanske og en sør-afrikansk vin. Mange regnet nok med at for eksempel USA ville gjøre det sterkt. Men så ble det faktisk dobbeltseier til Spania.

Andalusisk naturvin

Bassus Pinot Noir 2013 (kr. 264,90) ble suveren vinner. Deretter fulgte Barranco Oscuro El Pino Rojo 2010 (kr. 299,90), fra en ihuga naturvinprodusent i spanske Andalucía. Vinmarkene ligger ved foten av Sierra Nevada, på nærmere 1300 meters høyde. Nummer tre i publikumsavstemningen var Hamilton Russel Pinot Noir 2013 (kr. 299,90) fra Overberg i Walker Bay, Sør-Afrika.

Bassus lages av Bodegas Hispano+Suizas som er utgått fra Bodegas Murviedro og holder til i det lite kjente vinområdet Utiel-Requena, i Valencia-regionen sørøst i Spania. Murviedro ble grunnlagt i 1927, med sveitsiske gründere som hadde tanker om å lage gode viner med moderne teknologi, men basert på druer fra eldre vinmarker og med tradisjonene dypt forankret i ryggraden.

Tre «soulmates» står bak Hispano+Suizas-prosjektet: Marc Grin, Pablo Ossorio og Rafael Navarro. Uavhengighet i kombinasjon med variert erfaringsgrunnlag var basis, ønsket er å lage små mesterstykker som kan sleges til en økende skare av vinelsker som vil ha kvalitet.

Eikefat på 23 500 liter

Murviedro-gründeren, tønnemakeren Charles Schenk, er ellers kjent for at han i 1896 laget et eikefat på 23 500 liter til verdensutstillingen i Geneve. Fatet eksisterer fortsatt i dag, og skal være i god stand. Navnet Murviedro er for øvrig hentet fra et lite taifa-kongedømme som eksisterte i Valencia-området fra 1086 til 1092.

Vinnervinen Bassus har navn etter et latinsk adjektiv som kan oversettes med «tykk, feit, fyldig, kort». Uttrykket brukes også i musikk. Derfor har trioen bak Basus valgt navn som forbindes med musikk også på den andre vinene de produserer, som Impromptu og Tantum Ergo.

Bassus er naturligvis langt mer elegant enn hva navnet kan antyde. Det handler nok mer om trøkk. Medlemmer av ekspertjuryen under Vinpuls beskrev den som en vin med flott syre, struktur og lengde. Aromamessig er det innslag av mørke bær, lær, nøtter og fat.

NB: Bassus Pinot Noir kan  pga stor etterspørsel være midlertidig utsolgt ved Vinmonopolet, men er på vei inn hyllene igjen i løpet av kort tid.