Midt i julestresset trenger vi et tips på noe som kan få oss til å slappe av. Nyte en stille kveld med en du har kjær, med noe godt i glasset. Og så skal det ikke koste skjorta, for du skal jo ha penger igjen også - til julegaver, mat og slikt. Det er da cava gjør susen!

Historie til 1700-tallet

Juvé y Camps er for mange synonymt med spansk kvalitetscava. Firmaet er gjennom tre generasjoner etter etableringen i 1921 blitt en av de store, seriøse aktørene i Penedès. Navnet stammer fra ekteparet Joan Juvé Baqués og Teresa Camps Farré. I dag drives vinhuset av Juan Juvé og datteren Meritxell. Om de graver i familiehistorien, vil de finne at vin har vært en viktig tilknytning for dem tilbake til slutten av 1700-tallet.

Den opprinnelige kjelleren i cavabyen San Sadurni d'Anoia er beholdt og brukes for langtidslagring av de beste cava-utgavene.

Men Juvé y Camps har vokst seg utover hele Penedès, hvor de nå har 184 hektar med vinmarker. Årsproduksjonen nærmer seg tre millioner flasker. Det er lite i forhold til de største cavaprodusentene, men stort nok likevel.

Ingen quick-fix

Tålmodighet er et av stikkordene for Juvé y Camps. De har ikke noen quick-fix, men velger å la vinene få ligge lenge på bunnfall, for å skape ekstra fylde og kompleksitet. Mange av vinene er årgangsvarianter, og de tåler dessuten lagring svært godt.

Friskheten og aromarikdommen som er nødvendig i en god cava kommer gjennom druer som er dyrket i ulike vinmarker med beliggenhet i varierende høyde over havet.

Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature (kr. 174,90), som er i basisutvalget på Vinmonopolet, har f.eks. 36 måneders lagring på bunnfall før den degorgeres (omkorking og fjerning av døde gjærceller). Resultatet er en flott, myk, saftig og eplefruktig cava med lette bobler og fin sitrussnert. En perfekt kosecava, god også som aperitiff eller til sjømat og lette fiskeretter. Det var for øvrig denne vinen de spanske verdensmestrene i fotball feiret gullet med i 2009...

Fem på markedet

I tillegg til basislisteføringen Reserva de la Familia, finnes det fire andre cavaer fra Juvé y Camps på markedet i Norge. Brut Rosé (kr. 149,90) er laget på pinot noir-druer og har frisk, leskende rødbærfrukt, mens Millesimé Brut 2011 (kr. 199,90) er på chardonnay-druer og har mer tropisk frukt-innslag. Men enda mer spennende er Xarel-lo Brut Essential 2010 (kr. 149,90) på den lokale druen xarel-lo som ofte er både aromatisk og kraftfull.

Sammen med macabeu og parellada utgjør xarel-lo den opprinnelige trioen av spanske cavadruer.

«Stjernen» på cavalaget fra Juvé y Camps er Gran Juvé Gran Reserva Brut 2009 (kr. 301,50) som er laget på like deler macabeu, xarel-lo, parellada og chardonnay. Den har fått 42 måneder på flaske før degorgering og fremstår med stor rikhet. God frisket, kremet mousse, dyp og lang med innslag av tropisk frukt, epler, hvite blomster, steinfrukt, mineraler og honning. Denne kan du bruke til mat også, f.eks. juleribba.