-Dette er faktisk den største innovasjonen innenfor akevittkategorien i vår tid, mener masterblender Ivan Abrahamsen hos Arcus. Han håper det nye produktet etter hvert vil bli et fast inventar i barer og i de tusen hjem.

Karve fra Inderøy

I følge en pressemelding skal Lysholm No. 52 være en frisk og kompleks akevitt, med en sitruspreget duft og smak. Den er laget med 11 forskjellige botaniske elementer, inkludert karve fra Inderøy, stjerneanis, koriander, pomerans og ingefær.

Sistnevnte er ikke så vanlig å bruke i akevitt, men gir Lysholm No. 52 et friskt og lett sitruspreg som passer utmerket når man blander cocktails. Sammenlignet med andre akevitter er denne sterkere krydret, og ikke avrundet slik de fatmodnede variantene er.

Cocktails og drinker

Akevitt, Norges nasjonalbrennevin, har tradisjonelt blitt servert ublandet til mat eller øl. Men det er også lansert noen spennende drinkevarianter, mest kjent er kanskje «Fjellbekk». Men stadig flere, både i Norge og internasjonalt, har oppdaget at akevittens egenskaper passer utmerket i cocktails. Det var utgangspunktet når Arcus utviklet Lysholm N52, en ulagret akevitt som er spesielt komponert for å fungere godt i cocktails og drinker.

-Uten fatmodningen får akevitten verken avrunding, sødme eller vaniljepreg. Vi har valgt å gi akevitten en kraftigere karakter for at den skal trenge gjennom alle de andre ingrediensene i cocktailen, forklarer Abrahamsen.

Jørgen B. Lysholm

Lysholm N52 er en hyllest til Jørgen B. Lysholm, Norges store innovatør innen brennevinsfaget. Jørgen B. Lysholm har vært en stor inspirasjonskilde for Arcus’ produktutviklere mens de har komponert resepten til den nye akevitten. Resepten var nummer 52 i rekken av varianter som ble utviklet før teamet fant den rette smaken, derav navnet N52.

Lysholm reiste som ung mann til Berlin for å studere kjemi. Der fikk han ny innsikt i brennevinsfremstillingens finesser, som han tok med seg tilbake til Norge i 1820, hvor han startet sitt eget brenner i og skapte grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag.

Lysholm No. 52 er en lys akevitt uten fatlagring.