Bredbeint står Manuel Valenzuela ute i vinmarkene sine på 1300 meters høyde. Store arbeidsnever. Langt, viltvoksende hår. Funklende, ivrige øyne. En mann med engasjement og lidenskap for det han holder på med.

Rent og ekte

I bakgrunnen skimtes noen av toppene i Sierra Nevada-fjellkjeden, bl.a. Mulhacén som med sine 3479 meter er Spanias høyeste fjell på fastlandet (Teide på Tenerife er høyere - 3717). Kjølige vinder fra fjellene og frisk bris fra havet bare noen mil unna gjør at få steder kan matche området Sierra de la Contraviesa-Alpujarra over fjellandsbyen Cádiar når det gjelder renhet og ekthet.

Wikipedia om Mulhacén

Det gjenspeiles i vinene som familien Valenzuela lager ved vinhuset Barranco Oscuro. Sensasjonelle, naturlige viner som nå er tilgjengelige på Vinmonopolet. Hele ni forskjellige faktisk, takket være ildsjelene i importselskapet Sønnavin som bare elsker Andalucía og Spania.

Se produsentens hjemmeside her:

Det «nye» Spania

I november i fjor ble Barranco Oscuro El Pino Rojo 2010 (kr. 299,90) nr. 2 i publikumsavstemmingen på Høst-VinPuls over beste pinot noir-viner utenfor Frankrike, bare slått av en annen spansk vin. Nok en bekreftelse på at «nye» Spania er vel verdt å få med seg.

Her finner du vinen på Polet:

For Manuel Valenzuela er nettopp det, en representant for den kraftfulle bølgen av nytenkende produsenter som ikke har tradisjoner, reguleringer, erkekonservative oppfatninger eller egne sperringer å ta hensyn til. Han gjør ting som han vil, på sin måte. Det gjenspeiles naturligvis i vinene, men også i hvordan vinene presenteres, hva han finner på å lage og hvilke navn han gir vinene sine.

Europas høyeste?

1368 Pago Cerro Las Monjas (kr. 349,90) er ikonvinen fra Barranco Oscuro, fra en enkeltvinmark som ligger hele 1368 meter over havet (Europas høyeste?). Likevel er den er den mest «normale» vinen fra Manuel, laget på druene garnacha, syrah, cabernet sauvignon, merlot og tempranillo.

Du får bestilt den her:

Cardonohay (kr. 299,90) er en supertørr hvitvin på chardonnay-druen. Han liker å lage ordspill rundt de opprinnelige druenavnene. Salvaje Blanco 2014 (kr. 299,90) er naturligvis laget på sauvignon blanc-druer.

Lansert på Polet i januar:

Musserende vidiriega

V de Valenzuela 2014 (kr. 299,90) er noe så uvanlig som en hvitvin på en nesten ukjent lokal drue - vigiriega.

Den var nyhet på Polet i januar:

Manuel lager endatil en musserende naturvin på denne obskure druen. Mer spesielt kan det vanskelig bli!

Her finner du den på Vinmonopolet:

Men vinhuset heter ikke Barranco Oscuro for ingen ting. Det kan være mye spennende som dukker opp fra et mørkt juv...

Foto: ULF DALHEIM