Til tross for at Priorat, sammen med Rioja, har høyeste kvalitetsrangering av spanske vinregioner – Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) – er vinene derfra lite påaktet. Det bør det bli en endring på, for her er det mange vinperler å finne, spesielt om man vil betale prisen.

Esler og klatresko

Priorat er stedet som kunne gått rett inn i NRK-serien «Der ingen skulle tru ...». Trange og dype daler, stupbratte åssider der de hundre år gamle vinstokkene gjerne vokser på terrasser som klamrer seg fast til et megaskrint jordsmonn. Kun muldyr, esler og folk med klatresko kommer seg frem her. Å høste druer er, for å si det mildt, et møysommelig strev.

Og tålmodigheten man må ha ute i vinmarken har forplantet seg videre inn i vinkjellerne. Priorat-vinene smaker, ja, som seg selv, ulik alt annet, selv om inspirasjonen utvilsomt kommer fra de heftigste franske storhetene på vinfronten.

Glemselens slør

Munkene opprettet klosteret Scala Dei (Guds stige) på 1200-tallet og dyrket naturligvis vindruer til nattmessene. Priorat-viner var senere favoritter blant adel i Paris, Reus og London. Men phylloxera-epidemien rundt 1870 tok knekken på det meste av vinstokker, og Priorat forsvant inn i glemselens slør. Helt frem til slutten av 1970-tallet, da unge visjonærer som Rene Barbier og Alvaro Palacios gjenoppdaget regionen og fant vinmarker som var replantet for mer enn 100 år siden. Men fortsatt er altså Priorat et gjemt vinvidunder.

Vinhuset Terroir al Límit ble startet så sent som i 2001. Sørafrikanske Eben Sadie og tyske Dominik A. Huber leide seg først inn hos Cims de Porrera, før de etter to år bygde sitt eget anlegg. Navnet både på vinhuset og vinene forteller at her er det kompromissløshet som gjelder. Man vil ta jordsmonnet på alvor (Al Limit = uten grenser), og la naturen gjøre jobben. Den første vinen de laget fortalte akkurat det: Dits del Terra (= jordas språk). Sammen med spanske Jaume Sabaté senior og junior pløyes vinmarkene med muldyr, det kjæles med vinsokkene og druene høstes forsiktig for hånd. Forbildet er ingen ringere enn Romanée-Conti.

Unike viner

Sett dette sammen med biodynamisk tankegang, et team som har kastet ut eikefat og bygget sementtanker, så får du ærlige, uspanske, ekstremt konsentrerte og fruktdrevne viner med en dybde du sjelden finner maken til. Druene som benyttes er Garnatxa, Carinyena, Cot (Malbec), Pedro Ximénez, Muscat d'Alexandria, Macabeu og Garnatxa Blanca. Resultatet er røde og hvite viner ulikt det meste du har smakt til nå. Prisen på vinene er høy, og noen mener kanskje også for drøy, men de fortjener et publikum, for dette er unike saker.

Dominik A. Hubert er ansvarlig vinskaper hos Terroir al Límit i DOQ Priorat. Han utdannet seg innen business og markedsføring, men et måltid på en 3-stjerners Michelin-restaurant i Italia da han var 19 år overbeviste han om at det var vin og mat han måtte jobbe med. Foto: RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ