Vi befinner oss midt i turistløypa. Noen hundre meter nedenfor Weingut Ratzenberger flyter Rhinen forbi, med stor båttrafikk og turister fra fjern og nær som fotograferer ivrig, blant annet Lorelei-klippen. Går man i land i Bacharach og kjører opp Blücherstrasse, opplever man Tysklands kanskje smaleste by. Det er bare en gate opp den trange sidedalen, der vinmarkene nærmest stuper ned i vinkjellerne.

3. generasjon

Her holder Jochen Ratzenberger junior til, sammen med familien, som består av kone og to døtre. Den eldste på 16 år skal tilbringe det neste året i Norge får vi vite, for å ta danseundervisning. Familien er begeistret for landet vårt, og tar meget vel i mot besøkende nordmenn.

Det får vi ytterligere understreket når vi sitter ute i hagen og skal smake på noen av de 25 vinene som Jochen lager hvert år. Smakslisten inneholder nemlig et drøyt dusin godbiter, deriblant en fenomenal Bacharacher Wolfhöhle Riesling Spätlese fra 1976. Jochen er tredje generasjon av vinskapere i den lille landsbyen, og denne er laget av hans far.

Tålmodighetsprøve

-Jeg vil gjerne vise frem hvilken fantastisk holdbarhet viner laget på riesling-druen har, forklarer Jochen. Derfor sier jeg til alle som vil smake eller kjøpe vinene mine at de må ha tålmodighet. Vinene skal ikke bare lagres i noen år, de kan gjerne få utvikle seg i flere tiår. Da vil du oppleve hvor utrolig godt de passer til forskjellig mat også.

Jochen Ratzenberger driver tilnærmet økologisk vinproduksjon på sine drøye 12 hektar med vinmarker, der Bacharacher Posten, Bacharacher Wolfshöhle, Steeger St. Jost og Kloster Fürstental er enkeltvinmarksviner. Han eksperimenterer gjerne, og har fått god respons på sine musserende viner (sekt) laget på riesling og spätburgunder.

Fint for vandreturer

Bare ti meter unna hagen der vi sitter og smaker vin reiser den nærmeste stupbratte vinmarken seg. Det er så du forventer å få vinstokkene skliende ned i fanget ditt. På den andre siden av den stupbratte sidedalen til Rhinen ser vi en rådyrfamilie som gresser. Mennesker og dyr deler broderlig på naturen her.

Om du tar inn i en av leilighetene som familien Ratzenberger har for utleie, har du et utmerket utgangspunkt for opplevelsesrike vandringer i bergene mellom de små landsbyene som ligger spredt rundt i Mittelrhein. Men se opp for Lorelei. Det sies at hun fortsatt lurer sjøfarende inn i problemer…

Imponerrende smakeliste på besøk hos Ratzenberger. Foto: ULF DALHEIM